gastro postao
Začini kolač od jabuka slojem pudinga i dobit ćeš nezaboravni desert.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 579
Biskvit
- 2 kom jaje kokošje
- 1 čaša šećer, kristal
- 1 čaša jogurt (3.2% masti)
- 0.50 čaša ulje, biljno
- 0.50 čaša pšenično brašno, bijelo
- 0.50 kom prašak za pecivo
- limunova korica
Pire od jabuka
- 4 kom jabuka (cijela)
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
Puding od vanilije
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 4 kapi ekstrakt vanilije
- 4 list zelatina
- 2.50 dl vrhnje za šlag
- 80 g orah, sirovi
Priprema
- Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i naribanu limunovu koricu. Izmiješajte i na kraju lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namazan i pobrašnjen lim pa pecite oko 25 minuta na 200°c.
- Oguljene jabuke sitno narežite. U zdjelu stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizira. Maknite ga s vatre i dodajte mu jabuke s cimetom. Miješajte i pirjajte na laganoj vatri dok se jabuke ne počnu raspadati, a smjesa zgušnjavati i lijepiti. Kad se malo ohladi, stavite smjesu na pečeni ohlađeni biskvit.
- Za puding od vanilije izmiješajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postupno ulijte mlijeko i kuhajte na pari dok se smjesa ne zagrije. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i želatinu (prethodno je prelijte vodom pa kad nabubri, procijedite). Miješajte dok se krema ne ohladi. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Raspodijelite kremu po pireu od jabuka i pospite kolač orasima. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se kolač dobro stisne.
Izvor Skuhatćute