gastro postao
Kad pomiješate jagode i pistacije dobit ćete desert koji će vas ukućani sigurno tražiti da ponovo ispečete
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 266
Biskvit
- 125 g šećer, kristal
- 4 kom jaje kokošje
- 1 žlica vanilin šećer
- 125 g pšenično brašno, bijelo
- 1 na vrh noža prašak za pecivo
- 60 g maslac, neslani
Nadjev
- 3 kom jaje kokošje
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 4 žlica šećer, kristal
- 1 žlica gustin
- 1 kom zelatina
- 4 dl vrhnje za šlag
Preljev od jagoda
- 250 g šećer, u prahu
- 1 čaša voda
- 500 g jagode
- 45 ml likeri (prosjek)
Posipanje
- pistacije
Priprema
- Posudu na laganoj vatri žičanom pjenjačom tucite jaja i šećer sve dok se smjesa ne zgusne. Dodajte vanilin šećer, prosijano brašno, prašak za pecivo i maslac te sve lagano izmiješajte. Izlijte smjesu u četvrtasti lim premazan maslacem i posut brašnom pa pecite na 180°c oko 15 minuta.
- Za kremu umiješajte žumanjke, šećer i gustin u zakuhano mlijeko te kuhajte na vodenoj pari dok se malo ne zgusne. U još vruće dodajte pripremeljenu otopljenu želatinu. U istu vruću smjesu dodajte i snijeg od bjelanjaka. U ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje.
- Prekrijte biskvit kremom, poravnajte i zalijte preljevom od jagoda. Skuhajte sirup od šećera i vode, dodajte očišćene propasirane jagode i kuhajte dalje dok sok ne provrije. Maknite s vatre pa kad se ohladi, umiješajte liker ili rum. Pospite sjeckanim pistacijama.
Izvor Skuhatćute