Recepti 13. listopada 2014.

Kolač od jagoda s pistacijama

gastro postao gastro.24sata.hr
Kad pomiješate jagode i pistacije dobit ćete desert koji će vas ukućani sigurno tražiti da ponovo ispečete

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 266

Biskvit

  • 125 g šećer, kristal
  • 4 kom jaje kokošje
  • 1 žlica vanilin šećer
  • 125 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 na vrh noža prašak za pecivo
  • 60 g maslac, neslani

Nadjev

  • 3 kom jaje kokošje
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 4 žlica šećer, kristal
  • 1 žlica gustin
  • 1 kom zelatina
  • 4 dl vrhnje za šlag

Preljev od jagoda

  • 250 g šećer, u prahu
  • 1 čaša voda
  • 500 g jagode
  • 45 ml likeri (prosjek)

Posipanje

  • pistacije

Priprema

  1. Posudu na laganoj vatri žičanom pjenjačom tucite jaja i šećer sve dok se smjesa ne zgusne. Dodajte vanilin šećer, prosijano brašno, prašak za pecivo i maslac te sve lagano izmiješajte. Izlijte smjesu u četvrtasti lim premazan maslacem i posut brašnom pa pecite na 180°c oko 15 minuta.
  2. Za kremu umiješajte žumanjke, šećer i gustin u zakuhano mlijeko te kuhajte na vodenoj pari dok se malo ne zgusne. U još vruće dodajte pripremeljenu otopljenu želatinu. U istu vruću smjesu dodajte i snijeg od bjelanjaka. U ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje.
  3. Prekrijte biskvit kremom, poravnajte i zalijte preljevom od jagoda. Skuhajte sirup od šećera i vode, dodajte očišćene propasirane jagode i kuhajte dalje dok sok ne provrije. Maknite s vatre pa kad se ohladi, umiješajte liker ili rum. Pospite sjeckanim pistacijama.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.