gastro postao
Ovaj fantastični drobljenac sjedinjuje zamamne okuse meda, jabuka i oraha.
Vjerojatno vas većina zna za povijest ovog deserta, da je nastao u vrijeme Drugog svjetskog rata za vrijeme nestašice hrane. Postao je popularan zato što je jeftin i jednostavan. To što ga i dan danas obožavamo govori o njegovom ukusu.
Zato hladne jesenske dane začinite slatkim mirisnim zalogajima. Upravo je 'crumble' od jabuka i oraha idealan je odabir. Jabuke će dati sočnost, a 'crumble' će joj podariti neodoljivu hrskavost. Kombinacija iz snova...
Potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca
- 1 kg jabuka
- 4 žlice meda
- 1 mala žlica cimeta
- sok pola limuna
- 70 g oraha
Priprema:
- Pomiješajte brašno i šećer pa dodajte omekšani maslac. Rukama umijesite smjesu dok ne dobijete smjesu sličnu krušnim mrvicama. Ostavite u hladnjaku neko vrijeme.
- Ogulite jabuke i narežite na manje komadiće. Rasporedite ih u nauljen lim za pečenje. Otopite med u mikrovalnoj pećnici ili na pari pa dodajte cimet i limunov sok. Prelijte preko jabuka pa preko pospite polovinu nasjeckanih oraha.
- Izvadite mrvice iz hladnjaka te njima prekrijte jabuke i pospite ostatkom oraha. Poravnajte površinu i pecite 45 minuta na oko 200°c.
U slast!