Recepti 07. prosinca 2015.

Krem juha od kestena

kesten
Centar za kulturu prehrane
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 225

Potrebno vam je

  • ulje suncokretovo
  • 500 g kesten pire
  • 200 g mrkva, crvena
  • 400 g krumpir, bijeli
  • 100 ml vrhnje za kuhanje
  • 2 kom luk ,crveni
  • 4 režanj češnjak
  • 1 žličica muškatni oraščić
  • sol
  • papar
  • 4 list lovorov list
  • ulje bučino

Priprema

  1. Na sitno narežite luk, mrkvu i krumpir na kockice, češnjak na ploškice.
  2. Kesten pire izmrvite.
  3. Zavrijte 1 l vode i dodajte kocku za temeljac.
  4. U dublji lonac stavite ulje da pokrije dno te dodajte luk. Pirjajte dok luk požuti.
  5. Dodajte kockice mrkve i krumpira te pirjajte, uz stalno miješanje, dok povrće pusti miris.
  6. Dodajte češnjak, a čim pusti miris, zalijte s malo temeljca, dovoljno da pokrije povrće. Pojačajte vatru i kuhajte dok povrće omekša.
  7. Dodajte kesten pire. Promiješajte 1-2 minute.
  8. Dodajte polako ostatak temeljca uz miješanje. Izmiksajte štapnim mikserom.
  9. Dodajte lovor i muškatni oraščić.
  10. Kad juha zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 5min.
  11. Umiješajte vrhnje za kuhanje.
  12. Začinite solju i paprom po ukusu.
  13. Poslužite u dubokom tanjuru posipano bučinim uljem.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.