Recepti 21. studenoga 2022.

Kremasti kukuruz je pravo osvježenje kao prilog

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ideja za prilog nam uvijek nedostaje. Uglavnom se vrtimo oko istih, pa je svako osvježenje dobrodošlo! Rižu, krumpir ili tjesteninu zamijeni - kukuruzom.

Kukuruz najčešće jedemo u klipu tamo krajem jeseni i obožavamo ga. A onda kad prođe to vrijeme, ostaje nam onaj u konzervi, čije ime mami. Kukuruz šećerac volimo dodati u brojna jela, ali uvijek onako nekako kao da se provuče neprimjetno, u nekoj potpuno sporednoj ulozi. No, kremasti kukuruz bi mogao ispraviti tu nepravdu.

Kremasti kukuruz često kao prilog pripremaju Amerikanci na Dan zahvalnosti, kad je kukuruz općenito simbolično prisutan. I tada ga pripremaju na brojne načine, od kojih mi često ne koristimo neke dovoljno. A nema razloga za to, posebno zato što je slatkoća kukuruza nešto što često godi mnogima, posebno kao prilog jelima koja su nekad dosta začinjena.

Možda vas zanima... Zapečeni špinat s kukuruzom – nespojivo? Ne, nego fino! Recepti

Ono što je definitivno plus je da i klinci vole žuta slatkasta zrnca, a kremasti kukuruz bi mogao postati novi omiljeni prilog u tvojoj obitelji ako ga klinci „nanjuše“. Voljet će ga i oni koji vole papreno glavno jelo ili pak ljuto, čisto kao protutežu okusima. A bit će, pored svega, i vizualno vrlo dojmljiv zbog svoje žućkaste boje i dati bilo kojem obiteljskom stolu poseban štih.

Ali ni to nije sve! Kako kaže reklama. Najbolji dio svega je da će ovaj kremasti kukuruz biti možda najlakše i najjednostavnije pripremljen prilog ikad! I, da, sad možda nije vrijeme od roštilja, ali zapamti ovo za proljeće – ovako pripremljen kukuruz je super prilog roštiljima.

Možeš ovom kukuruzu dati i svoj „potpis“, pa u njega dodati što ti odgovara – možda malo paprike, pržene slanine… Ovisno o tvom ukusu i željama ostalih koji će se oduševiti ovim prilogom.

Kremasti kukuruz

Sastojci:

  • 1 kg kukuruza šećerca iz konzerve, ocijeđenog
  • ⅔ šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica šećera
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 120 g neslanog maslaca
  • 220 g krem ​​sira

Priprema:

  1. Stavi kukuruz u lonac kuhati. Dodaj vrhnje za kuhanje, šećer, sol i papar. Promiješaj da se sjedini.
  2. Dodaj maslac narezan na kockice i krem ​​sir.
  3. Stavi poklopac i kuhaj dok se sastojci ne povežu.
  4. Umiješaj krem ​​sir i maslac u smjesu dok se ne sjedine. Kušaj da vidiš jesu li potrebni dodatni začini.
  5. Kuhaj još 10.ak minuta 15 minuta na visokoj temperaturi ili dok ne postigneš željenu gustoću.
  6. Kremasti kukuruz prebaci u zdjelu za posluživanje i po želji ukrasi svježim crnim paprom i vlascem.
Možda vas zanima... Na starinski način: Juha od špinata, juha od rajčica i kukuruza, juha od poriluka i krumpira Recepti Možda vas zanima... Starinski žuti kolač s višnjama kojeg se uvijek rado sjetimo Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.