gastro postao
Tajna dobre piletine s roštilja je u marinadi
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 2165
Marinada za piletinu
- 1000 g pile (cijelo, prosjek )
- 2 žlica sol
- 1.50 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 žlica paprika u prahu
- 1 žlica čili u prahu
- 1 žlica đumbir, korijen
- 2 žlica papar
Glazura
- 0.50 šalica med, vrcani
- 0.25 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
- 2 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 3 žlica jabučni ocat
- 3 žlica senf dijon
- 1 žličica čili u prahu
- 1 prstohvat cajenska paprika
- sol
- papar
- 2 kom luk ,crveni
Ostalo
- 12 kom cherry rajčice
- 200 g riža, dugog zrna
- 600 ml povrtni temeljac
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom paprika, žuta (mesnata)
- 1 kom celer, korijen
- 450 g grah iz konzerve
- peršin, list
Priprema
- Pripremite roštilj, a u međuvremenu očistite meso. Premažite meso mješavinom soli, šećera, paprike, čilija, đumbira i papra. Stavite meso u posudu i prekrijte folijom pa ostavite u hladnjaku da se marinira.
- Napravite glazuru. u lonac stavite med, sok od naranče, šećer, ocat, senf, čili, kajensku papriku, sol i papar. Neka zakuha pa kuhajte osam minuta miješajući.
- Izvadite meso iz hladnjaka te ga ispržite na roštilju s lukom narezanim na četvrtine. Premažite glazurom pa još kratko pržite. popržite ulje u loncu, dodajte luk, rajčice, papriku i celer. Kratko pirjajte, dodajte rižu, temeljac i grah. Kuhajte oko 15 minuta. Umiješajte peršin, posolite i poslužite s mesom.