gastro postao
Neodoljivi recept za sve gurmane
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 239
Potrebno vam je
- 1 žlica maslac, slani
- 3 žlica ulje maslinovo
- 250 g tikvice, zelene
- 7.50 dl pileći temeljac
- 175 g kukuruzno brašno ili krupica
- šunka dimljena ,soljena sušena
- svježe mljeveni papar
- 40 g parmezan
Priprema
- Maslacem premažite plitku, četvrtastu ( 22 cm ) posudu.
- U tavi zagrijte maslac i žlicu / 15ml maslinovog ulja. Pržite naribane tikvice 3-4 minute, dok ne omekšaju, često miješajući. Maknite sa vatre.
- U vrelu juhu postupno sipajte kukuruznu krupicu. Uz stalno miješanje drvenom kuhačom kuhajte 5 minuta ili dok se palenta ne počne odvajati od stranica posude za kuhanje. Skinite s vatre i umiješajte tikvice. Začinite po ukusu.
- Uspite palentu u pripremljenu četvrtastu posudu, jednakomjerno raširite i pospite parmezanom. Neka odstoji 1 sat da se ohladi i stvrdne.
- Jako zagrijte grill tavu sa rebrastim dnom. Narežite palentu na kriške, premažite preostalim uljem i pecite 2-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Alternativno, kriške palente možete peći i na prethodno zagrijanom roštilju.