gastro postao
Prhka talijanska pita u koju se zaljubljuje na prvo kušanje
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 7
Tijesto
- 0.75 šalica maslac, slani
- 0.35 šalica šećer, kristal
- 1 žlica šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žličica ekstrakt vanilije
- 2 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.25 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 žličica sol
- 2 žličica limunova korica
Nadjev
- 5 šalica višnje
- 0.25 šalica višnje
- 0.75 šalica šećer, kristal
- 1 žlica šećer, kristal
- 2 žlica voda
- 3 žlica maslac, slani
- 3 žlica kukuruzni škrob
Priprema
- Napravite tijesto. Izmiksajte maslac i trećinu šalice šećera. Sačuvajte žlicu istučenog jajeta, a ostatak umiješajte u smjesu s maslacem. Dodajte vaniliju i promiješajte. Smanjite brzinu miksera pa dodajte brašno, sol i limunovu koricu. Miksajte. Umijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 min.
- Napravite nadjev. Ugrijte maslac dok ne postane pjenast pa dodajte smrznute višnje i šećer te kuhajte dok se šećer ne otopi. Promiješajte pa kuhajte desetak min dok trešnje ne omekšaju. Pomiješajte vodu i škrob pa umiješajte u višnje. Kuhajte dvije minute miješajući. Ohladite nadjev.
- Razvaljajte polovicu tijesta i utisnite je u okrugli kalup. Ohladite u hladnjaku.
- Drugi dio tijesta isto tako razvaljajte pa narežite na dugačke trakice. I trakice ohladite pet min u hladnjaku. Ugrijte pećnicu na 170°c. Nadjenite tijesto u kalupu trešnjama, a preko preklopite trakice od druge polovice tijesta. Premažite trakice sačuvanim jajetom i pospite šećerom. Pecite sat vremena pa hladite sat.