Navikli smo odavno na banana bread, koristimo i drugo voće za razne voćne kruhove, ali sad imamo nešto što još možda nije bilo na tvom repertoaru – kruh od kivija. Ovo je idealno vrijeme za ovaj kruh, jer je lako nabaviti domaći kivi, pa je to najbolja opcija.
Inače, kivi je krcat vitaminom C, a 100 grama kivija ima sasvim dovoljno vitamina C za cijeli dan, odnosno premašuje preporučenu dnevnu dozu vitamina C. U ovim jesenskim danima i zimskim danima koji nam predstoje, to je uvijek korisno znati i unijeti u organizam.
Za kivi je važno da je dovoljno zreo, jer ako nije – neće ti biti ukusan. Kivi koji nije zreo nije dovoljno sladak i nećeš ga s guštom pojesti. Kivi ne smije biti tvrd, ali niti previše mekan. Previše mekan kivi je prezreo i opet neće biti ukusan. Ako do tebe stigne nedovoljno zreo, samo ga ostavi da stoji i kroz nekoliko će dana omekšati.
A ako uvijek guliš kivi i mučiš se s time, vrijeme je da otkriješ kako se zapravo jede kivi na najlakši mogući način. Pogledaj u videu:
Kruh od kivija
Sastojci:
- ¾ šalice pasiranog kivija (oko 4-5 kivija)
- 1 ½ šalica brašna
- 1 šalica smeđeg šećera (može i zamjene)
- ½ šalice maslaca, otopljenog i ohlađenog
- ¼ šalice mlijeka
- 3 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i obloži kalup za kruh papirom za pečenje.
- Pripremi pire od kivija tako da oguljeni kivi staviš u blender i miješaš dok ne dobiješ pire.
- Izmjeri ¾ šalice i ostavi sa strane. Ako ostane pirea, upotrijebi ga u zobenoj kaši za doručak, na primjer.
- U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
- U velikoj zdjeli miksaj otopljeni maslac i šećer, oko 1 minutu. Umuti jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Tuci smjesu dok ne postane blijeda, oko 2 minute.
- Dodaj pola mješavine brašna i miješaj dok se ne sjedini. Zatim dodajte polovicu mlijeka. Ponovi s preostalim brašnom i mlijekom i miješaj dok se ne sjedini. Pazi da ostružeš smjesu sa stranica, pa dobro izmiješaj.
- Umiješaj pire od kivija.
- Izlij tijesto u pripremljenu posudu i zagladi vrh. Peci na srednjoj prečki u pećnici 45-50 minuta ili dok vrh ne porumeni i dok čačkalica zabodena u sredinu štruce ne izađe čista.
- Pusti da se ohladi 5 minuta prije nego što izvadiš štrucu iz kalupa. Ostavi da se potpuno ohladi na rešetki prije rezanja.