Recepti 10. studenoga 2022.

Kruh od kivija je nešto drukčije, a pitat ćeš se zašto već ne znaš za to

Idealno za slatki doručak! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ikad, sad je pravo vrijeme za to – kad možeš nabaviti svježi, domaći kivi. Prvo ga pojedeš koliko možeš, onako izravno iz kore, ali ako ga ostane…

Navikli smo odavno na banana bread, koristimo i drugo voće za razne voćne kruhove, ali sad imamo nešto što još možda nije bilo na tvom repertoaru – kruh od kivija. Ovo je idealno vrijeme za ovaj kruh, jer je lako nabaviti domaći kivi, pa je to najbolja opcija.

Inače, kivi je krcat vitaminom C, a 100 grama kivija ima sasvim dovoljno vitamina C za cijeli dan, odnosno premašuje preporučenu dnevnu dozu vitamina C. U ovim jesenskim danima i zimskim danima koji nam predstoje, to je uvijek korisno znati i unijeti u organizam.

Možda vas zanima... Najsočniji kruh od banane koji svaki put uspijeva! Recepti

Za kivi je važno da je dovoljno zreo, jer ako nije – neće ti biti ukusan. Kivi koji nije zreo nije dovoljno sladak i nećeš ga s guštom pojesti. Kivi ne smije biti tvrd, ali niti previše mekan. Previše mekan kivi je prezreo i opet neće biti ukusan. Ako do tebe stigne nedovoljno zreo, samo ga ostavi da stoji i kroz nekoliko će dana omekšati.

A ako uvijek guliš kivi i mučiš se s time, vrijeme je da otkriješ kako se zapravo jede kivi na najlakši mogući način. Pogledaj u videu:

Kruh od kivija

Sastojci:

  • ¾ šalice pasiranog kivija (oko 4-5 kivija)
  • 1 ½ šalica brašna
  • 1 šalica smeđeg šećera (može i zamjene)
  • ½ šalice maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • ¼ šalice mlijeka
  • 3 jaja
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i obloži kalup za kruh papirom za pečenje.
  2. Pripremi pire od kivija tako da oguljeni kivi staviš u blender i miješaš dok ne dobiješ pire.
  3. Izmjeri ¾ šalice i ostavi sa strane. Ako ostane pirea, upotrijebi ga u zobenoj kaši za doručak, na primjer.
  4. U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. U velikoj zdjeli miksaj otopljeni maslac i šećer, oko 1 minutu. Umuti jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Tuci smjesu dok ne postane blijeda, oko 2 minute.
  6. Dodaj pola mješavine brašna i miješaj dok se ne sjedini. Zatim dodajte polovicu mlijeka. Ponovi s preostalim brašnom i mlijekom i miješaj dok se ne sjedini. Pazi da ostružeš smjesu sa stranica, pa dobro izmiješaj.
  7. Umiješaj pire od kivija.
  8. Izlij tijesto u pripremljenu posudu i zagladi vrh. Peci na srednjoj prečki u pećnici 45-50 minuta ili dok vrh ne porumeni i dok čačkalica zabodena u sredinu štruce ne izađe čista.
  9. Pusti da se ohladi 5 minuta prije nego što izvadiš štrucu iz kalupa. Ostavi da se potpuno ohladi na rešetki prije rezanja.
Možda vas zanima... Jednostavan recept Recepti slatki pohani kruh recept Možda vas zanima... DORUČAK ZA 5! Pohani kruh s bananama i kikirikijem Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.