Recepti 13. listopada 2014.

Kruh s kiselim tijestom, pikantnim sirom i začinskim biljem

Kruh s kiselim tijestom, pikantnim sirom i začinskim biljem
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda malo duže traje miješanje, ali konačan rezultat je fantastičan

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 206

Potrebno vam je

  • 300 g oštro brašno
  • 2 mala žlica sol
  • 0.50 mala žlica čili u prahu
  • 150 g cheddar
  • 2 mala žlica korijander
  • 2 mala žlica peršin, list
  • 2 dl voda
  • 200 g starter za kruh

Priprema

  1. U manjoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i mljeveni čili ili sušenu ljuti papričicu. To je suha smjesa.
  2. Pomiješajte sir i začinsko bilje.
  3. U drugoj većoj posudi pomiješajte vodu i starter-kulturu te nastavite miješati dok se smjesa ne ujednači. To je mokra smjesa.
  4. Sir i suhu smjesu dodajte u mokru smjesu te ih miješajte rukama dok se ne povežu.
  5. Poklopite posudom u kojoj je bila suha smjesa i ostavite da odstoji 10 min.
  6. Nakon 10 min umijesite tijesto. Povucite ga sa strane prema gore, a zatim pritisnite u sredinu. Malo okrenite posudu i ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ponovite 8 puta. Cijeli bi postupak trebao trajati samo 10 sek i tijesto bi se pri miješanju trebalo početi skupljati.
  7. Ponovno pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10 min.
  8. Dvaput ponovite 6. i 7. korak, a zatim još jedanput 6. korak.
  9. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da se diže 1 sat.
  10. Lagano pobrašnite čistu radnu površinu. Stavite tijesto na radnu površinu.
  11. Metalnim rezačem ili oštrim nazubljenim nožem razdijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Ako želite biti što precizniji, izvažite svaki komad i zatim mu odstranite tijesto ili mu ga dodajte od drugih dijelova dok svi ne budu jednake težine.
  12. Oblikujte komade tijesta u glatke diskove.
  13. Pobrašnite košare za dizanje tijesta. U svaku stavite jedan komad tijesta.
  14. Ostavite tijesto da se diže dok se otprilike ne udvostruči u obujmu - to će potrajati 3 do 6 sati.
  15. 20-ak min prije no što kruh stavite peći, zagrijte pečnicu na 240 stupnjeva. Stavite posudu za pečenje na dno pećnice kako bi se zagrijala. Nalijte šalicu vode i stavite je po strani.
  16. Kad se tijesto udvostruči u obujmu, preokrenite ga iz košare na dasku za kruh ili pripremljeni lim za pečenje. Oštrim, nazubljenim nožem u površinu kruščića urežite 2 zakrivljenje crte.
  17. Lim s kruščićima stavite u zagrijanu pećnicu ili, ako rabite ploču za pečenje, spustite kruščiće s daske na vruću ploču. Izlijte pripremljenu šalicu vode u vruću posudu za pečenje i smanjite temperaturu pećnice na 220.
  18. Kruščiće pecite 30-ak min ili dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
  19. Kako biste provjerili jesu li ispečeni, prevrnite jedan i kucnite ga po donjoj strani-trebao bi zvučati šuplje.
  20. Ako nisu gotovi, vratite ih u pećnicu na još nekoliko minuta. Ako su gotovi, stavite ih na rešetku da se ohlade

Izvor Emmanuele Hadjiandreu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.