gastro postao
Kolač je izrazito lagan, sočan zbog divnog biskvita i samih jagoda te predstavlja pravi užitak za vaša nepca sad kad su ljetne vrućine napokon pokucale na vrata. S pripremom ste gotovi za taj čas i nema predugog stajanja uz zagrijanu pećnicu. U slast!
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Jednostavno
Potrebno vam je
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 5 kom jaja
- 300 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 400 ml slatkog vrhnja
- jagoda
Priprema
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg, a žumanjcima dodati šećer i pjenasto izmiksati.
- Snijeg lagano umiješati u smjesu žumanjaka i šećera.
- Dodati maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i izmiksati da se sastojci povežu.
- Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa promiješati žlicom da dobijete lijepu gustu smjesu koja će biti podloga za voće.
- Kalup obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite pripremljenu smjesu.
- Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće pa ih poslažite po smjesi koja je već u kalupu (lagano ih utisnite u smjesu).
- Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite ga 15-tak minuta.
- Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga da se dobro ohladi.
- Kad se kolač ohladi, čvrsto izmiksajte slatko vrhnje i njime ukrasite kolač. Na vrh kolača možete dodati još jagoda prema želji (jagoda nikad previše).
Kolač je izrazito lagan, sočan zbog divnog biskvita i samih jagoda te predstavlja pravi užitak za vaša nepca sad kad su ljetne vrućine napokon pokucale na vrata. S pripremom ste gotovi za taj čas i nema predugog stajanja uz zagrijanu pećnicu. U slast!