Recepti 20. lipnja 2022.

Lagani ljetni obrok: Ovo jelo smatraju hranom siromašnih, a ključ je u samo jednom sastojku

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Panzanella je jedan od onih recepata koji donose pravi ljetni okus. Najvažnije je da za salatu koristite sezonsko povrće koje je ekstra sočno i blago slatkasto. Priprema salate nije komplicirana jer su vam potrebni samo sočna rajčica i 'stari' kruh

Panzanella je salata koja će vas specifičnim osvježavajućim okusima odvesti u Italiju. Točnije, u krajeve prekrasne Toskane. Glavni su joj sastojci rajčica i kruh, a dodatnu aromu daju joj sočni krastavac i mirisni bosiljak. Koliko god vam se možda činilo čudnim, komadići lagano prepečenoga kruha tu su s razlogom. Oni, naime, ovoj salati daju "malo težine" čineći je dovoljno zasitnom za ručak ili lagani obrok. Ali pazite. Iako se prema sastojcima čini doista jednostavnom za pripremu, ova salata zahtijeva samo najbolje rajčice! 

Hrana za siromašne 

Panzanella je klasičan primjer talijanske cucina povera ili, u prijevodu - hrane za siromašne. Talijani su tu izreku koristili za hranu koju su jeli pučani. Oni su za svoje obroke koristili skromne i sezonske namirnice, koje nisu bile ništa manje ukusne od raskošne hrane koja je krasila stolove njihovih bogatih zemljaka. I tako se zapravo rodila Panzanella – štedljiva i skromna salata s ostacima ustajaloga kruha i obiljem rajčica, prelivena aromatičnim maslinovim uljem. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Međutim, prava čarolija ove salate je u dresingu. Ključan je sastojak rajčica, koja pusti svoje sokove, koji se upiju u kruh, a zbog čega kruh postaje mekši stapajući se istodobno s okusima rajčice.

Zato smo vam, da biste predahnuli od ljetnih vrućina, odlučili pripremiti ovaj tradicionalan talijanski recept, s nekoliko modernih dodataka, za koje vjerujemo da će se savršeno stopiti sa svim sastojcima ove osvježavajuće salate. 

Sastojci u Panzanelli

• ½ tanko narezanog crvenog luka

• 1 crvena paprika

• 1 žuta paprika

• Zrele rajčice – Za ovaj recept jednostavno morate iskoristiti apsolutno najkvalitetnije rajčice koje možete pronaći. Moraju biti sočne i zrele kako bi ispustile mnogo soka jer vam je potreban za pripremu dresinga.  

• Kruh – Najbolje bi bilo da iskoristite MEGGLE Baguette Garlic kruh, koji je punjen s 20% maslaca sa začinskim biljem. Ovaj će kruh svojim okusom zaokružiti vašu ljetnu talijansku priču! 

• 4 žlice bijelog vinskog octa 

• 1 žlica kapara

• 2 sitno nasjeckana inćuna

• 1 mali češanj češnjaka

• Maslinovo ulje 

• Svježi bosiljak - Ne zaboravite na ovaj mirisni začin jer on uvijek mora biti prisutan u dobroj Panzanelli!

• Krastavci i tikvice – Krastavce ogulite i lijepo narežite. Osim što će vašoj salati dati dodatni osvježavajući okus, poslužit će za dekoraciju. A tikvice će svojom bojom i okusom dodati šarenilo okusa i izgleda. 

Za još bogatiji okus, predlažemo da tikvice ispečete na žaru, a zatim ih ubacite s preostalim sastojcima. Što se tiče količina, savjetujemo vam da se vodite omjerom 1:2 kruha i povrća.  

Napravite savršenu Panzanellu

Za početak kriške luka stavite u posudu s hladnom vodom i smjesu malo zasolite pa ju ostavite stajati otprilike sat vremena. Za to vrijeme paprike i tikvice malo ispecite na žaru, a zatim ih stavite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 20-ak minuta. 

A sad je vrijeme da se posvetite najvažnijem sastojku ove salate – rajčicama. Rajčice narežite na velike kockice i stavite ih u cjedilo pa ih posolite i promiješajte. Tako pripremljenu rajčicu ostavite da se cijedi na sobnoj temperaturi otprilike 15 minuta. Dok čekate rajčice, posvetite se kruhu. Zagrijte pećnicu na 180°C i narežite MEGGLE Baguette na komade iste veličine kao i rajčice. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha s 2 žlice maslinova ulja. Pecite oko 15 minuta, dok ne postanu hrskave i čvrste. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Dok se kruh hladi, narežite papriku i tikvice sa žara na trakice, ocijedite luk i dodajte ih u zdjelu s kaparama. Zatim lagano pritisnite rajčice kako biste iscijedili što više soka, a onda u istu zdjelu dodajte inćune. Nasjeckanim inćunima dodajte češnjak i umiješajte sok od rajčica. Ne zaboravite maslinovo ulje te sol i papar po vlastitom ukusu. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Na kraju dodajte na bosiljak. Njegove listove samo grubo natrgajte i pospite po vrhu. Sve dobro promiješajte, probajte i začinite dodatno solju i paprom ako je potrebno. Ostavite da odstoji 30 minuta prije posluživanja kako bi se sok od rajčica upio u kruh. 

Priprema ove salate brza je i jednostavna, a možete je poslužiti kao prilog uz slasni roštilj ili je jednostavno možete jesti kao lagani i osvježavajući zaseban obrok. Dobra je vijest i da zbog MEGGLE Baguette kruhova ne morate brinuti o tome imate li kruha doma.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ovaj Baguette, inače, možete držati u zamrzivaču i tako ćete uvijek biti sigurni, zaželite li se ove salate, da je jedan od ključnih sastojaka već spreman u vašem domu. Osim Baguettea s češnjakom možete birati između Baguette začinskog bilja, rustikalnog, s bijelim lukom ili MEGGLE Baguette Laugen kruščića u bavarskom stilu, glatke i tamne korice te meke unutrašnjosti, koji je oplemenjen i raskošnim MEGGLE maslacem te najfinijim začinima. 

I na kraju, uživajte u punoći okusa i želimo vam dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:33 21. Lipanj 2022.

    super