gastro postao
Više vrsta gljiva pomiješanih sa sočnim bešamelom između redova ukusne tjestenine zapečene s gaudom - probajte odoljeti!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1023
Potrebno vam je
- 500 g tijesto za lazanje
- 350 g šampinjoni (uzgojeni)
- 200 g bukovače
- 150 g shitake gljiva
- 100 g vrganj
- 1 vezica peršin, list
- 1 kom ljubičasti luk
- 4 režanj češnjak
- 250 g gouda punomasni
- 200 g vrhnje kiselo (20% masti)
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 l mlijeko kravlje, punomasno
- 2 žlica maslac, neslani
- muškatni oraščić
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješajte kiselo vrhnje.
- Luk, peršin i češnjak narežite na sitno. Gljive očistite i narežite. Ako imate suhe vrganje, prelijte ih sa vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedite od suvišne vode. Gaudu naribajte.
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min. Ugasite vatru i umiješajte češnjak i peršin.
- Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel umaka. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i naribanom gaudom.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 °C.
- Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.
gljive
jela od povrća
lazanje
ljeto
pečenje
zima
proljeće
jesen
večera
ručak
glavno jelo
jelo od povrća