gastro postao
Više vrsta gljiva pomiješanih sa sočnim bešamelom između redova ukusne tjestenine zapečene s gaudom - probajte odoljeti!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1023
Potrebno vam je
- 500 g tijesto za lazanje
- 350 g šampinjoni (uzgojeni)
- 200 g bukovače
- 150 g shitake gljiva
- 100 g vrganj
- 1 vezica peršin, list
- 1 kom ljubičasti luk
- 4 režanj češnjak
- 250 g gouda punomasni
- 200 g vrhnje kiselo (20% masti)
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 l mlijeko kravlje, punomasno
- 2 žlica maslac, neslani
- muškatni oraščić
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješajte kiselo vrhnje.
- Luk, peršin i češnjak narežite na sitno. Gljive očistite i narežite. Ako imate suhe vrganje, prelijte ih sa vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedite od suvišne vode. Gaudu naribajte.
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min. Ugasite vatru i umiješajte češnjak i peršin.
- Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel umaka. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i naribanom gaudom.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 °C.
- Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.