Zob je jedna od najzdravijih žitarica na zemlji, a osim što ne sadrži gluten, sjajan je izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Namirnica je koja se najčešće konzumira putem zobenog brašna ili za vrijeme doručka u obliku zobene kaše. Mnogo je sjajnih recepata zbog kojih svakog jutra poželiš napraviti novu zobenu kašu, ali ako si jedan ili jedna od onih koji vole svoj krevet - imamo rješenje!
U ovom receptu zapravo je riječ o lažnim muffinima od zobi koje ćeš zamrznuti i tako imati pri ruci kad god ti zatreba. Doručak, užina ili večera, s čokoladom, raznim voćem ili maslacem od kikirikija - na tebi je. Sve što ćeš trebati je podgrijati muffine i ubaciti dodatke po želji! Osim suhih brusnica i badema ti svoje muffine možeš obogatiti i ekstraktom vanilije, lješnjacima, borovnicama, komadićima kokosa, čokoladom, grožđicama ili orasima.
Sastojci:
- 150 grama zobenih pahuljica
- 800 mL vode
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 20 grama suhih brusnica
- 30 grama narezanih badema
Priprema:
- Skuhaj zob s vodom i solju prema uputama na pakiranju. Nakon što se zobena kaša skuha, umiješaj smeđi šećer i cimet.
- Lim za muffine premaži maslacem ili kokosovim uljem. U svaku udubinu ulij smjesu zobenih, ali ostavi centimetar do vrha prazno. Po vrhu rasporedi suhe brusnice i bademe i lagano ih utisni u zobenu kašu.
- Lim za muffine sada stavi u hladnjak i pričekaj da se smjesa ohladi, a zatim ih prebaci u zamrzivač kako bi se zamrznuli do kraja.
- Nakon što se muffini u potpunosti zamrznu, možeš ih izvaditi iz lima za muffine i premjestiti u vrećicu sa zatvaračem.
- Prije posluživanja uzmi dva ili tri lažna muffina, zagrij ih u mikrovalnoj i dodaj malo mlijeka po želji. Dobar tek!