gastro postao
Ovaj svima dobro poznati recept uvijek iznova oduševi. Iako postoje brojni recepti ovaj se malo razlikuje i čini okus boljim. Nadam se da ćete ga isprobati.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Jednostavno
BISKVIT
- 9 BJELANJAKA
- 30 žlica ŠEĆERA
- 1 žlica OCTA
KREMA
- 9 ŽUTANJAKA
- 3 VANILIN ŠEĆERA
- 1 žlica AROME VANILIJE
- 4 žlica ŠEĆERA
- 4 žlica OŠTROG BRAŠNA
- 2.50 dl MLIJEKA
- 200 g MASLACA
ŠLAG I VOĆE
- 500 g JAGODA
- 1 BANANA
- 500 ml VRHNJA ZA ŠLAG
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Izmješajte bjelanjke sa šećom i postupno i dodavajte šećer. Kad razbijete šećer dodajte žlicu octa. Ovaj korak može dugo trajati pa se naoružajte strpljenjem.
- Premežite lim za pečenje uljem ili maslacem i na njega stavite papir za pečenje. Smjesu od bjelanjaka stavite na papir i poravnajte špatulom ili nožem. Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Peći 60 minuta.
- Nakon 60 minuta ostavite biskvit u pećnici da se hladi. Potom ga razrežite na tri jednaka dijela. Možete koristiti ravnalo kako bi dobili jednake djelove.
- Dok se biskvit peče pripremite kremu. Obavezno izvadite maslac kako bi omekšao na sobnoj temperaturi. Potom pomiješajte žumanjke, vanilin šećer, šećer i aromu vanilije. Miksajte sastojke dok ne dobijete gušću kremu. Potom dodajte mlijeko, promikasjte i dodajte brašno.
- Kremu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Nemojte se zamarati grudicama jer ćete ih lako razbiti poslije. Prelijte kremu u plastičnu posudu i stavite u frižider na hlađenje. Hladnu kremu pomiješajte s omekšanim maslacem.
- Izrežite jagode i bananu na ploške. Potom izmiksajte vrhnje za šlag.
- Kolač se slaže na sljedeći način: 1. kora, 2. krema, 3. voće, 4. šlag. Na prvu koru stavite jagode, na drugu bananu, a na treću opet jagode.
- Stavite na hlađenja u frižider na minimalno dva sata.
Ovaj svima dobro poznati recept uvijek iznova oduševi. Iako postoje brojni recepti ovaj se malo razlikuje i čini okus boljim. Nadam se da ćete ga isprobati.