Recepti 25. svibnja 2015.

Ledeni vjetar s jagodama i bananom

LEDENI VJETAR S JAGODAMA I BANANOM
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj svima dobro poznati recept uvijek iznova oduševi. Iako postoje brojni recepti ovaj se malo razlikuje i čini okus boljim. Nadam se da ćete ga isprobati.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Jednostavno

BISKVIT

  • 9 BJELANJAKA
  • 30 žlica ŠEĆERA
  • 1 žlica OCTA

KREMA

  • 9 ŽUTANJAKA
  • 3 VANILIN ŠEĆERA
  • 1 žlica AROME VANILIJE
  • 4 žlica ŠEĆERA
  • 4 žlica OŠTROG BRAŠNA
  • 2.50 dl MLIJEKA
  • 200 g MASLACA

ŠLAG I VOĆE

  • 500 g JAGODA
  • 1 BANANA
  • 500 ml VRHNJA ZA ŠLAG

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Izmješajte bjelanjke sa šećom i postupno i dodavajte šećer. Kad razbijete šećer dodajte žlicu octa. Ovaj korak može dugo trajati pa se naoružajte strpljenjem.
  2. Premežite lim za pečenje uljem ili maslacem i na njega stavite papir za pečenje. Smjesu od bjelanjaka stavite na papir i poravnajte špatulom ili nožem. Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Peći 60 minuta.
  3. Nakon 60 minuta ostavite biskvit u pećnici da se hladi. Potom ga razrežite na tri jednaka dijela. Možete koristiti ravnalo kako bi dobili jednake djelove.
  4. Dok se biskvit peče pripremite kremu. Obavezno izvadite maslac kako bi omekšao na sobnoj temperaturi. Potom pomiješajte žumanjke, vanilin šećer, šećer i aromu vanilije. Miksajte sastojke dok ne dobijete gušću kremu. Potom dodajte mlijeko, promikasjte i dodajte brašno.
  5. Kremu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Nemojte se zamarati grudicama jer ćete ih lako razbiti poslije. Prelijte kremu u plastičnu posudu i stavite u frižider na hlađenje. Hladnu kremu pomiješajte s omekšanim maslacem.
  6. Izrežite jagode i bananu na ploške. Potom izmiksajte vrhnje za šlag.
  7. Kolač se slaže na sljedeći način: 1. kora, 2. krema, 3. voće, 4. šlag. Na prvu koru stavite jagode, na drugu bananu, a na treću opet jagode.
  8. Stavite na hlađenja u frižider na minimalno dva sata.

Ovaj svima dobro poznati recept uvijek iznova oduševi. Iako postoje brojni recepti ovaj se malo razlikuje i čini okus boljim. Nadam se da ćete ga isprobati.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.