gastro postao
Lepinje poslužite kao prilog uz glavno jelo, a možete ih jesti i same s namazom po želji
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 608
Potrebno vam je
- 30 g suhi kvasac
- 1.50 mala žlica sol
- 1.50 žlica šećer, kristal
- 300 ml voda
- 350 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1200 g pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica ulje suncokretovo
Priprema
- Pomiješajte kvasac i šećer, dodajte 100 ml mlakog mlijeka i ostavite da "proradi".
- Brašno pomiješajte sa soli, dodajte kvasac, ostatak mlijeka i vode te ulje i zamijesite glatko tijesto. Premažite ga uljem i pustite da odstoji dok se ne udvostruči. Zatim iz njega istisnite zrak i ostavite da se ponovno diže. Potom podijelite na 8 jednakih loptica i od njih oblikujte lepinje. Stavite ih na krpu posutu brašnom i ostavite 10 min.
- Zagrijte pećnicu na 250°C pa stavite lim za pečenje da se zagrije. Lepinje složite na okrenut lim, premažite ih vodom i pecite 7-10 min. Čim ih izvadite, pokrijte ih krpom da omekšaju.
Izvor Skuhatćute