gastro postao
Tanko tijesto, snažni voćni okus i slatka svilenkasta meringa izvrsno pašu zajedno
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 231
Potrebno vam je
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 75 g šećer, u prahu
- 100 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 150 g borovnice
- 200 g džem od šljive
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 1 žlica sok od limuna (prirod. svježi)
- 120 g šećer, kristal
Priprema
- Umijesite prhko tijesto tako da hladni maslac narežete na kockice i ubacite u brašno, rukama ga razmrvite unutar brašna, pa mu dodajte šećer u prahu i jaja.
- Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
- Za to vrijeme zagrijte džem od šljiva bez dodanog šećera. Ukoliko je pregust dodajte malo vode. Ugasite vatru i umiješajte svježe borovnice, malo promiješajte žlicom i ostavite da se smjesa hladi. Kada postane mlaka, umiješajte ekstrakt od vanilije.(Ako dodajete šećer jer vam nije dovoljno slatko, to radite za vrijeme zagrijavanja i ugasite vatru tek kada se šećer rastopi a smjesa zgusne.)
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga valjkom, te položite u namašćeni kalup za pitu promjera do 26 cm. Probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći dok ne dobije zlatnu boju, negdje oko 20 minuta.
- Izvadite pečeno tijesto van pećnice, te program pećnice stavite na grill (ili na grijanje gornjim grijačem). Smjesu od šljiva i borovnica ulijte na pečeno tijesto.
- Mikserom tucite bjelanjke. Kada se počinje formirati bijela kompaktnija smjesa, polako dodavajte šećer, a onda i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete mekane vrhove na smjesi. Dobili ste meringu koju onda nježno rasporedite preko sloja sa šljivama i borovnicama. Metalnom žlicom napravite valovitu površinu tako da postignete različite nijanse kada se meringa ispeče. Šminka.
- Pitu stavite u pećnicu na 5-7 minuta ili dok meringa ne poprimi lijepu boju; ali nemojte se previše udaljivati od pećnice. Obzirom da radi samo gornji grijač pećnice, meringa bi mogla brzo izgoriti ako ju pečete predugo.
- Hladite pitu u hladnjaku minimalno 2 sata prije posluživanja. Kao većina pita, mogla bi se jesti i mlaka, no meringa je puno finija kad je skroz hladna.