Summer buckle, odnosno mrvičasti kolač s bobičastim voćem savršen je spoj sočnih bobica i hrskavog streusel posipa. Kuglica sladoleda od vanilije je gastro bonus
Buckle je klasični desert koji su prvi pripremali prvi američki doseljenici. Ovaj kolač je zapravo vlažan biskvit pun sočnog, zrelog voća, prekriven hrskavim streusel posipom.
U prošlosti se koristilo sezonsko voće, no danas imamo toliko opcija smrznutog i konzerviranog voća da nismo ograničeni samo na trenutno dostupno. Zbog toga ovaj recept za ljetni bobičasti buckle možeš pripremiti bilo kada. Ipak, idealan je sada kada je sezona bobičastog voća.
Najbolja stvar kod ovog recepta je da buckle kolači ne iziskuju puno truda. Nemaju mnogo sastojaka, brzo se pripremaju i savršeni su za doručak ili desert.
Također, možeš ih učiniti još dekadentnijima ako ih poslužiš s kuglicom sladoleda od vanilije ili žlicom šlaga. Ovaj kolač može se poslužiti na sobnoj temperaturi i dovoljno je čvrst da se lako prenosi, što ga čini savršenim za piknike tijekom toplijih mjeseci.
Ne gasi ekran dok kuham
Summer buckle
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
XXX
2
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
4
žlica
Šećer
0,75
šalica
Jaje
1
kom
Mlijeko
0,75
šalica
Limunova korica
1
žlica
Bobičasto voće
450
g
XXX
1
šalica
Smeđi šećer
1
šalica
Cimet
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
8
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190°C.
Namasti kalup za tortu promjera 25 cm žlicom i pol suncokretova ulja. Ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti brašno, prašak za pecivo i sol.
U srednjoj zdjeli umuti otopljeni maslac i kristalni šećer dok se ne sjedine.
Dodaj jaje i mlijeko i miješaj dok ne postane glatko.
Dodaj mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine.
Dodaj limunovu koricu i oko dvije trećine bobica u zdjelu i pažljivo umiješaj u tijesto.
Tijesto ravnomjerno rasporedi na dno pripremljenog kalupa.
Pospi preostale bobice po vrhu tijesta. Ostavi sa strane.
Pripremi streusel posip. U zdjelu multipraktika uspi brašno, smeđi šećer, cimet, sol i maslac. Pulsiraj dok smjesa ne počne nalikovati krupnijem pijesku.
Žlicom ravnomjerno rasporedi streusel po vrhu tijesta u kalupu. Lagano pritisni.
Peci buckle u prethodno zagrijanoj pećnici 50-55 minuta, dok streusel posip ne postane zlatno smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Pusti da se kolač ohladi, zatim nožem prođi oko rubova i otpusti stranice kalupa. Nareži i posluži kolač.