Obožavamo prhko tijesto, ali ljetne mu temperature nisu prijatelj. Osim što se maslac nevjerojatno brzo topi na aktualnih 30+ stupnjeva, priprema uključuje i (nepopularno) zagrijavanje pećnice.
No to ne znači da trebamo odustati od slastica poput cheesecakea i pita, već se nakratko trebamo osloniti na alternative koje se ne peku. Kako bismo ti olakšali, na jednom smo mjestu skupili recepte za funkcionalne podloge - od keksa, pereca i pahuljica.
Oreo keksi - odlična osnova za kore za kolače bez pečenja
Podloga od Oreo keksa
Oreo keksi i slični sendvič keksi poslužit će kao odlična podloga za cheesecake te jednostavne pite s gomilom slatkog vrhnja ili mascarponea. Neće ti trebati pećnica, već samo multipraktik i malo mjesta u hladnjaku.
Sastojci su dostatni za kalup za pite promjera 25 cm.
Slani pereci odlično se sljubljuju s čokoladom
Podloga od slanih pereca
Slani pereci su odlična podloga za deserte od čokolade, osobito tamne i mliječne. Samo ih trebaš fino samljeti i pričekati da zamrzivač odradi svoj dio posla jer će se u suprotnom podosta mrviti.
Sastojci će biti dovoljni za kalup za pitu promjera 20-22 cm.
Kukuruzne pahuljice - pristupačna podloga za torte
Podloga od kukuruznih pahuljica
Ova je podloga zaista cjenovno pristupačna, a poslužit će neovisno o kombinaciji okusa. Poigraj se s citrusima ili igraj na sigurno s čokoladom.
Imaj na umu da će podloga odgovarati kalupu za pitu promjera 20 do 23 cm pa po potrebi prilagodi količine.
Izuzev keksa, pahuljica i pereca, za pripremu podloga možeš iskoristiti:
- mljevene ili sitno nasjeckane orahe/bademe/lješnjake/indijske oraščiće
- graham krekere
- ostatak domaćih keksića s komadićima čokolade
- slatke kornete
- zobene pahuljice (moraju u pećnicu!)
- domaću granolu
- rastopljenu čokoladu i kokosovo brašno
Torta s podlogom od orašastih plodova; foto: