Obožavamo prhko tijesto, ali ljetne mu temperature nisu prijatelj. Osim što se maslac nevjerojatno brzo topi na aktualnih 30+ stupnjeva, priprema uključuje i (nepopularno) zagrijavanje pećnice.
No to ne znači da trebamo odustati od slastica poput cheesecakea i pita, već se nakratko trebamo osloniti na alternative koje se ne peku. Kako bismo ti olakšali, na jednom smo mjestu skupili recepte za funkcionalne podloge - od keksa, pereca i pahuljica.
Podloga od Oreo keksa
Oreo keksi i slični sendvič keksi poslužit će kao odlična podloga za cheesecake te jednostavne pite s gomilom slatkog vrhnja ili mascarponea. Neće ti trebati pećnica, već samo multipraktik i malo mjesta u hladnjaku.
Sastojci su dostatni za kalup za pite promjera 25 cm.
Sastojci:
- 28 Oreo keksa
- 7 žlica maslaca
Postupak:
- Maslac rastopi pa pusti da se malo ohladi. Za to vrijeme kekse fino samelji.
- Pomiješaj kekse i maslac pa smjesu utisni u pripremljeni kalup za pitu ili tortu.
- Stavi u hladnjak na sat vremena, a potom nadjeni kremom po izboru.
Podloga od slanih pereca
Slani pereci su odlična podloga za deserte od čokolade, osobito tamne i mliječne. Samo ih trebaš fino samljeti i pričekati da zamrzivač odradi svoj dio posla jer će se u suprotnom podosta mrviti.
Sastojci će biti dovoljni za kalup za pitu promjera 20 do 22 cm.
Sastojci:
- 170 g pereca
- 80 g rastopljenog maslaca
- 60 g šećera
Postupak:
- Fino samelji perece pa ih pomiješaj s rastopljenim maslacem i šećerom. Smjesa mora biti poput mokrog pijeska.
- Kalup za pitu ili tortu naulji i obloži papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi i dobro utisni smjesu u kalup, obloži folijom pa stavi u zamrzivač na pola sata.
- Nadjeni kremom tek kad se dobro stisne u zamrzivaču.
Podloga od kukuruznih pahuljica
Ova je podloga zaista cjenovno pristupačna, a poslužit će neovisno o kombinaciji okusa. Poigraj se s citrusima ili igraj na sigurno s čokoladom.
Imaj na umu da će podloga odgovarati kalupu za pitu promjera 20 do 23 cm pa po potrebi prilagodi količine.
Sastojci:
- 100 g kukuruznih pahuljica
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 50 g šećera
Postupak:
- Kukuruzne pahuljice fino usitni pa ih pomiješaj sa šećerom i rastopljenim maslacem.
- Utisni u kalup za pitu ili tortu i stavi u hladnjak na barem dva sata ili pola sata u zamrzivač.
Ako nemaš dovoljno vremena za hlađenje podloga od keksa i pereca u hladnjaku/zamrzivaču, možeš ih kratko ubaciti u pećnicu na 180 stupnjeva. Pet do osam minuta bit će dovoljno da se malo zapeku i budu čvršće.
Izuzev keksa, pahuljica i pereca, za pripremu podloga možeš iskoristiti:
- mljevene ili sitno nasjeckane orahe/bademe/lješnjake/indijske oraščiće
- graham krekere
- ostatak domaćih keksića s komadićima čokolade
- slatke kornete
- zobene pahuljice (moraju u pećnicu!)
- domaću granolu
- rastopljenu čokoladu i kokosovo brašno