Recepti 30. srpnja 2023.

Podloge za cheesecake i pite (koje se ne peku)

Pita s podlogom od Oreo keksa foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Zbog visokih temperatura ne trebaš odustati od pripreme slastica, već trebaš lukavo izbjeći pećnicu

Obožavamo prhko tijesto, ali ljetne mu temperature nisu prijatelj. Osim što se maslac nevjerojatno brzo topi na aktualnih 30+ stupnjeva, priprema uključuje i (nepopularno) zagrijavanje pećnice.

No to ne znači da trebamo odustati od slastica poput cheesecakea i pita, već se nakratko trebamo osloniti na alternative koje se ne peku. Kako bismo ti olakšali, na jednom smo mjestu skupili recepte za funkcionalne podloge - od keksa, pereca i pahuljica.

 

Cheesecake Možda vas zanima... Izbjegni česte pogreške i napravi cheesecake bez mane Špajza

 

 | Author: Yulia Matvienko/Unsplash Oreo keksi - odlična osnova za kore za kolače bez pečenja foto: Yulia Matvienko/Unsplash

Podloga od Oreo keksa

Oreo keksi i slični sendvič keksi poslužit će kao odlična podloga za cheesecake te jednostavne pite s gomilom slatkog vrhnja ili mascarponea. Neće ti trebati pećnica, već samo multipraktik i malo mjesta u hladnjaku.

Sastojci su dostatni za kalup za pite promjera 25 cm.

Sastojci:

  • 28 Oreo keksa
  • 7 žlica maslaca

Postupak:

  1. Maslac rastopi pa pusti da se malo ohladi. Za to vrijeme kekse fino samelji.
  2. Pomiješaj kekse i maslac pa smjesu utisni u pripremljeni kalup za pitu ili tortu. 
  3. Stavi u hladnjak na sat vremena, a potom nadjeni kremom po izboru.

 

c Možda vas zanima... Cheesecake na štapiću ljetni je hit, a mi imamo recept! Špajza

 

 | Author: Eiliv Aceron/Unsplash Slani pereci odlično se sljubljuju s čokoladom foto: Eiliv Aceron/Unsplash

Podloga od slanih pereca

Slani pereci su odlična podloga za deserte od čokolade, osobito tamne i mliječne. Samo ih trebaš fino samljeti i pričekati da zamrzivač odradi svoj dio posla jer će se u suprotnom podosta mrviti.

Sastojci će biti dovoljni za kalup za pitu promjera 20 do 22 cm. 

Sastojci:

  • 170 g pereca
  • 80 g rastopljenog maslaca
  • 60 g šećera

Postupak:

  1. Fino samelji perece pa ih pomiješaj s rastopljenim maslacem i šećerom. Smjesa mora biti poput mokrog pijeska.
  2. Kalup za pitu ili tortu naulji i obloži papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi i dobro utisni smjesu u kalup, obloži folijom pa stavi u zamrzivač na pola sata. 
  3. Nadjeni kremom tek kad se dobro stisne u zamrzivaču.

 

Možda vas zanima... Čoko cheesecake od samo tri sastojka Recepti

 

 | Author: Ric Perin/Pexels Kukuruzne pahuljice - pristupačna podloga za torte foto: Ric Perin/Pexels

Podloga od kukuruznih pahuljica

Ova je podloga zaista cjenovno pristupačna, a poslužit će neovisno o kombinaciji okusa. Poigraj se s citrusima ili igraj na sigurno s čokoladom.

Imaj na umu da će podloga odgovarati kalupu za pitu promjera 20 do 23 cm pa po potrebi prilagodi količine. 

Sastojci:

  • 100 g kukuruznih pahuljica
  • 6 žlica rastopljenog maslaca
  • 50 g šećera

Postupak:

  1. Kukuruzne pahuljice fino usitni pa ih pomiješaj sa šećerom i rastopljenim maslacem.
  2. Utisni u kalup za pitu ili tortu i stavi u hladnjak na barem dva sata ili pola sata u zamrzivač.

 

Ako nemaš dovoljno vremena za hlađenje podloga od keksa i pereca u hladnjaku/zamrzivaču, možeš ih kratko ubaciti u pećnicu na 180 stupnjeva. Pet do osam minuta bit će dovoljno da se malo zapeku i budu čvršće. 

 

Izuzev keksa, pahuljica i pereca, za pripremu podloga možeš iskoristiti:

  • mljevene ili sitno nasjeckane orahe/bademe/lješnjake/indijske oraščiće
  • graham krekere
  • ostatak domaćih keksića s komadićima čokolade
  • slatke kornete
  • zobene pahuljice (moraju u pećnicu!)
  • domaću granolu
  • rastopljenu čokoladu i kokosovo brašno

 | Author: Shutterstock Torta s podlogom od orašastih plodova; foto: foto: Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.