Recepti 29. studenoga 2017.

Ljubav na prvi griz: Napravili smo zdravu pizzu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zaigrali smo se s tijestom, a onda je red došao na sastojke. Iz hladnjaka smo izvadili sve što nam se činilo dovoljno zdravim da si udovoljimo i pripremili sjajnu pizzu koju od milja zovemo zdravom. Malo je reći da smo se oduševili!

Zdrava pizza zbilja postoji! Isprobali smo recept koji uključuje bučino brašno i omiljeno povrće, dodali malo tune (jer je na pizzi jednostavno obožavamo), a onda si udovoljili i s malo sira. 

 

Možda vas zanima... Neobična pizza s bundevom, pancetom i keljom Recepti

 

Tijesto s bučinim brašnom bit će nešto drugačijeg okusa, no sjajno će se složiti uz kombinaciju koju donosi povrće poput paprike i šampinjona.

Mi smo dodali i mrvicu slanog svježeg sira, a odlična ideja bit će i nekoliko kapi bučinog ulja kada je pizza već gotova. Zeleno lisnato povrće poput mladog špinata ili matovilca također će se odlično složiti u ovom spoju. Naravno, ako niste previše nestrpljivi, kao što je to bio slučaj u našoj kuhinji.

 

Možda vas zanima... Kineska pizza s piletinom - vrući spoj za prste polizati Kolumne

 

To je sve, naša varijanta zdrave pizze jednostavnija je nego što možete zamisliti, a u nastavku donosimo recept.

 


Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 150 g bučinog brašna
  • 250 g bijelog brašna
  • 15 g svježeg kvasca
  • 200 ml tople vode
  • 2 žlice tople vode
  • 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
  • Prstohvat šećera
  • Sol

Za nadjev pripremite:

  • 200 ml umaka od rajčice
  • 4 šampinjona
  • 1 paprika
  • Rajčica
  • Tikvice
  • Tuna
  • Sir po želji
  • Origano

Priprema:

  1. U toploj vodi najprije otopite kvasac, dodajte mu žličicu glatkog brašna i šećer.
  2. Pomiješajte pa ostavite oko 15 minuta da nabubri.
  3. Za to vrijeme pomiješajte bučino i pšenično brašno koje ste najprije prosijali. Dodajte sol.
  4. Dodajte kvasac koji se do sada već udvostručio i stvorio mjehuriće.
  5. Pomiješajte i dodajte dvije žlice maslinovog ulja.
  6. Zamijesite tijesto, koje će na prvu biti nešto više ljepljivo nego što je to slučaj s klasičnim tijestom za pizzu, no dovoljno će biti tek malo pobrašniti ruke kako biste oblikovali lijepu kuglu.
  7. Tijesto stavite u posudu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se diže barem sat vremena.
  8. Za to vrijeme nasjeckajte papriku, tikvice, rajčicu i šampinjone. Dodati možete i drugo povrće po želji, mi smo koristili ono što smo tog trenutka imali u hladnjaku. Koristite li sir, sada je pravo vrijeme da ga naribate.
  9. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i još jednom premijesite.
  10. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite lim za pečenje kako bi se zagrijao.
  11. Pustite da stoji oko 15 minuta, a zatim ga razvaljajte. Prebacite ga na zagrijani lim za pečenje.
  12. Tijesto stavite u pećnicu na oko 10 minuta, pustite da se kratko ispeče, a zatim ga izvadite i nadjenite umakom od rajčice, tunom, sirom i povrćem.
  13. Povrće stavite na vrh kako ne bi pustilo puno vode i smočilo tijesto.
  14. Kada ste pizzu nadjenuli, ubacite je u pećnicu na 20 minuta ili dok se sir u potpunosti ne rastopi.
  15. Izvadite pizzu iz pećnice i poslužite je toplu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.