Zdrava pizza zbilja postoji! Isprobali smo recept koji uključuje bučino brašno i omiljeno povrće, dodali malo tune (jer je na pizzi jednostavno obožavamo), a onda si udovoljili i s malo sira.
Tijesto s bučinim brašnom bit će nešto drugačijeg okusa, no sjajno će se složiti uz kombinaciju koju donosi povrće poput paprike i šampinjona.
Mi smo dodali i mrvicu slanog svježeg sira, a odlična ideja bit će i nekoliko kapi bučinog ulja kada je pizza već gotova. Zeleno lisnato povrće poput mladog špinata ili matovilca također će se odlično složiti u ovom spoju. Naravno, ako niste previše nestrpljivi, kao što je to bio slučaj u našoj kuhinji.
To je sve, naša varijanta zdrave pizze jednostavnija je nego što možete zamisliti, a u nastavku donosimo recept.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 150 g bučinog brašna
- 250 g bijelog brašna
- 15 g svježeg kvasca
- 200 ml tople vode
- 2 žlice tople vode
- 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
- Prstohvat šećera
- Sol
Za nadjev pripremite:
- 200 ml umaka od rajčice
- 4 šampinjona
- 1 paprika
- Rajčica
- Tikvice
- Tuna
- Sir po želji
- Origano
Priprema:
- U toploj vodi najprije otopite kvasac, dodajte mu žličicu glatkog brašna i šećer.
- Pomiješajte pa ostavite oko 15 minuta da nabubri.
- Za to vrijeme pomiješajte bučino i pšenično brašno koje ste najprije prosijali. Dodajte sol.
- Dodajte kvasac koji se do sada već udvostručio i stvorio mjehuriće.
- Pomiješajte i dodajte dvije žlice maslinovog ulja.
- Zamijesite tijesto, koje će na prvu biti nešto više ljepljivo nego što je to slučaj s klasičnim tijestom za pizzu, no dovoljno će biti tek malo pobrašniti ruke kako biste oblikovali lijepu kuglu.
- Tijesto stavite u posudu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se diže barem sat vremena.
- Za to vrijeme nasjeckajte papriku, tikvice, rajčicu i šampinjone. Dodati možete i drugo povrće po želji, mi smo koristili ono što smo tog trenutka imali u hladnjaku. Koristite li sir, sada je pravo vrijeme da ga naribate.
- Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i još jednom premijesite.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite lim za pečenje kako bi se zagrijao.
- Pustite da stoji oko 15 minuta, a zatim ga razvaljajte. Prebacite ga na zagrijani lim za pečenje.
- Tijesto stavite u pećnicu na oko 10 minuta, pustite da se kratko ispeče, a zatim ga izvadite i nadjenite umakom od rajčice, tunom, sirom i povrćem.
- Povrće stavite na vrh kako ne bi pustilo puno vode i smočilo tijesto.
- Kada ste pizzu nadjenuli, ubacite je u pećnicu na 20 minuta ili dok se sir u potpunosti ne rastopi.
- Izvadite pizzu iz pećnice i poslužite je toplu.
Dobar tek!