Recepti 03. listopada 2014.

Međimurska gibanica

gastro postao gastro.24sata.hr
Da, za ovaj desert trebat će vam mnogo sastojaka i mnogo vremena, ali u krajnjem rezultatu ćete sigurno uživati

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 147

Ostalo

  • 10 list tijesto za savijače
  • 150 g maslac, slani
  • šećer, u prahu
  • 200 ml vrhnje kiselo (10% masti )

Nadjev od maka

  • 300 g mljeveni mak
  • limunova korica

Nadjev od sira

  • 2 kom jaje kokošje

Nadjev od oraha

  • 300 g orah, sirovi
  • 50 ml tamni rum
  • 200 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 10 g vanilin šećer

Nadjev od jabuka

  • 1000 g jabuka (cijela)
  • mljeveni cimet
  • 4 žlica šećer, kristal

Priprema

  1. U dublji lim za pečenje 35x30 cm stavite papir za pečenje i na njega položite dvije kore za savijaču koje ste između premazali otopljenim maslacem.
  2. Za prvi nadjev mak pomiješajte s vrelim mlijekom, šećerom i limunovom koricom pa ravnomjerno premažite po donje dvije kore. Poklopite dvjema korama također između premazane maslacem.
  3. Za drugi nadjev sir pjenjačom umutite sa šećerom, vanilin šećerom i jajima pa premažite po korama. Poklopite dvjema korama, ponovno između premazane maslacem.
  4. Za treći nadjev orahe sameljite pa pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i vrelim mlijekom te premažite ravnomjerno po korama. Nadjev poklopite ponovno dvjema korama između premazane maslacem.
  5. Za posljednji nadjev jabuke operite, ogulite, naribajte pa pomiješajte s cimetom i šećerom pa rasporedite po korama. Prekrijte s još dvije kore između premazane maslacem.
  6. Gornju koru ponovno premažite maslacem i stavite u pećnicu na 180°c. Pecite 20 min, izvadite i prelijte umućenim kiselim vrhnjem pa vratite u pećnicu na još 35-40 min.

Da, za ovaj desert trebat će vam mnogo sastojaka i mnogo vremena, ali u krajnjem rezultatu ćete sigurno uživati

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.