gastro postao
Mirjana Špoljar odlučila je pjenastu bijelu čokoladu poslužiti sa želeom od rabarbare
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 847
Mousse
- 500 g bijela čokolada
- 4 kom jaje kokošje
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 l vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 30 g zelatina
Žele od rabarbare
- 0.50 l šećerni sirup
- 100 g pire od rabarbare
- 50 g maline
- 5 g gellan
Priprema
- Mousse: Jaja, žumanjke i šećer miješamo na pari dok smjesa ne postane pjenasta.
- Zatim dodamo bijelu čokoladu i miješamo na pari dok smjesa ne postane gusta, skinemo s vatre i dodamo želatinu, koju smo namočili u malo hladne vode.
- Miješamo dok se želatina ne otopi u vrućoj smjesi, a zatim dodajemo, malo po malo, tučeno slatko vrhnje.
- Napunimo kalupe i ohladimo.
- Žele od rabarbare: U šećerni sirup umiješamo pire od rabarbare te maline i stavimo na vatru.
- Kada se smjesa počne zagrijavat dodamo Gellan i dobro izmiješamo da nam ne ostanu grudice.
- Smjesu kuhamo na laganoj vatri do točke vrenja, zatim procijedimo kroz gusto sito i izlijemo u kalupe ili na ravnu podlogu i ohladimo.