gastro postao
Najukusniji blagdanski klasik bez kojeg se ne može
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 80
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 60
Potrebno vam je
- 150 g med, vrcani
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 250 g maslac, neslani
- 2 kom jaje kokošje
- 150 g šećer, u prahu
- 500 g oštro brašno
- 0.50 kom mješavina začina za medenjake
Priprema
- Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.
- Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati.
- Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
- Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
- Zagrijati pećnicu na 170°C.
- Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu.
- Peći 10-12 min. na 170°C.
- Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi ukrašavati).
- Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i za dan-dva medenjaci će se smekšati.