Recepti Kruh i pecivo 11. kolovoza 2025.

Na Visu smo užicali recept za Višku pogaču

Kruh i pecivo
35 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
viška pogača. komička pogača
Viška pogača
foto: Nikola Zoko
Osim recepta za Višku pogaču, od Mirele Blagojević- iz Viškog cvita doznali smo i koja je razlika između Viške pogače i Komičke pogače, a razlika je u samo jednoj namirnici...

Otok Vis i kao i gradić istog imena oduševljavaju bogatom poviješću, jedinstvenim otočkim načinom života, vinskim podrumima, gastronomiji... Junakinja jedne slasne gastro priče je i Mirela Blagojević, koja je iz gradske vreve Splita svoj mir pronašla na Visu, zaljubila se te nakon karijere u zdravstvu odlučila u potpunosti promijeniti posao. 

Za sve je kriva svekrva

Uz pomoć svekrve Mirela je naučila sve o tradicionalnim jelima Visa, a posebna ljubav vezala ju je za izradu raznih vrsta tijesta i izradu otočkih kolača. Nakon 15 godina rada u struci, u srpnju 2023. godine otvorila je vlastitu slastičarnicu Viški cvit u prizemlju obiteljske kuće. Za samo nekoliko dana Viški cvit postao je nezaobilazno mjesto za ljubitelje tradicije i domaćih okusa.

viška pogača. komička pogača | Author: Nikola Zoko Mirela Blagojević, Viški cvit foto: Nikola Zoko

Koja je razlika između Viške i Komiške pogače?

Mirelin Viški cvit najpoznatiji je jednom tradicionalnom specijalitetu koji svakodnevno peče, a to je - Viška pogača. Ovaj tradicionalni specijalitet, pogača od slane ribe, ima korijene još u antičkim vremenima. Bilo je to siromašno, a opet hranjivo jelo ribara koji su ga nosili na višednevne izlaske na more i posluživali na okupljanjima.

Glavni sastojci su: brašno, kapula (luk), slana riba (inćuni ili srdele), ulje, voda i sol. Pogača se pekla u pećima, a s dolaskom rajčice (pome), nastaje Komiška pogača kojoj se dodaje umak od rajčice.

Mirela je s nama podijelila svoj recept za Višku pogaču ( s dodatkom za Komičku pogaču), a otkrila nam je i neke male slasne tajne ovog tradicionalnog viškog specijaliteta.

viška pogača. komička pogača | Author: Nikola Zoko Viška pogača foto: Nikola Zoko

Ne gasi ekran dok kuham

Viška pogača
35 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 650 g
  • Slani fileti inćuna 200 g
  • Luk 5 kom
  • Maslinovo ulje 200 ml
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježi kvasac 0,50 kom
  • Voda 200 ml
Postupak
  1. Luk očistiti, narezati na tanke polumjesece i pirjati na ulju dok ne omekša.


  2. Zamijesiti tijesto od brašna, vode, soli i kvasca – ne previše tvrdo. Podijeliti tijesto na 2 dijela (jedan malo veći), ostaviti 15 minuta na toplom.

    viška pogača. komička pogača



  3. Veći dio tijesta razvući na pouljenom plehu, podignuti rubove. Rasporediti kapulu (i rajčicu za komišku verziju), složiti ribu i pokriti drugim dijelom tijesta. Dobro pritisnuti rubove.


    viška pogača. komička pogača



  4. Izbosti vilicom i peći na 220°C oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni.


  5. Pokriti vlažnom krpom 5–6 minuta, narezati i poslužiti.


    viška pogača. komička pogača



 

Za Komišku pogaču, na kraju pirjanja dodati kutlaču rajčice iz konzerve, promiješati i maknuti s vatre.
Umjesto slanih inćuna mogu se koristiti i slane srdele.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.