Otok Vis i kao i gradić istog imena oduševljavaju bogatom poviješću, jedinstvenim otočkim načinom života, vinskim podrumima, gastronomiji... Junakinja jedne slasne gastro priče je i Mirela Blagojević, koja je iz gradske vreve Splita svoj mir pronašla na Visu, zaljubila se te nakon karijere u zdravstvu odlučila u potpunosti promijeniti posao.
Za sve je kriva svekrva
Uz pomoć svekrve Mirela je naučila sve o tradicionalnim jelima Visa, a posebna ljubav vezala ju je za izradu raznih vrsta tijesta i izradu otočkih kolača. Nakon 15 godina rada u struci, u srpnju 2023. godine otvorila je vlastitu slastičarnicu Viški cvit u prizemlju obiteljske kuće. Za samo nekoliko dana Viški cvit postao je nezaobilazno mjesto za ljubitelje tradicije i domaćih okusa.
Mirela Blagojević, Viški cvit
Koja je razlika između Viške i Komiške pogače?
Mirelin Viški cvit najpoznatiji je jednom tradicionalnom specijalitetu koji svakodnevno peče, a to je - Viška pogača. Ovaj tradicionalni specijalitet, pogača od slane ribe, ima korijene još u antičkim vremenima. Bilo je to siromašno, a opet hranjivo jelo ribara koji su ga nosili na višednevne izlaske na more i posluživali na okupljanjima.
Glavni sastojci su: brašno, kapula (luk), slana riba (inćuni ili srdele), ulje, voda i sol. Pogača se pekla u pećima, a s dolaskom rajčice (pome), nastaje Komiška pogača kojoj se dodaje umak od rajčice.
Mirela je s nama podijelila svoj recept za Višku pogaču ( s dodatkom za Komičku pogaču), a otkrila nam je i neke male slasne tajne ovog tradicionalnog viškog specijaliteta.
Viška pogača