gastro postao
Lepinju nadjenite slaninom, orasima i začinima, poklopite s drugom lepinjom i zapecite u pećnici
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 514
Tijesto
- 400 g raženo brašno ( 60% ekstrah.)
- 10 g suhi kvasac
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 žlica sol
- 2 žlica jabučni ocat
- 2 žlica ulje suncokretovo
Nadjev
- 200 g slanina svinjska, sirova soljena
- 200 g luk ,crveni
- 1 žlica maslac, slani
- 8 kom orah, sirovi
- 2 žlica kopar
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 8 kom lovorov list
- 1 žlica crveni papar
- 375 ml voda
Potrebno vam je
- 100 g pšenična prekrupa
- 1 žlica kopar, sjemenke
Priprema
- Pomiješajte brašno T-815 s prekrupom pa dodajte kvas u prahu, suhi kvasac, šećer i sol. Mijesite 10 min s mlakom vodom, octom i uljem.
- Zdjelu pospite prekrupom. Tijesto oblikujte u kuglu pa pokriveno u zdjeli ostavite na toplome da se diže 2 sata. Namastite lim i malo ga pospite prekrupom. Kratko promijesite tijesto, prepolovite ga i obje polovice izvaljajte u veliku okruglu lepinju na radnoj površini posutoj prekrupom. Jednu lepinju stavite na lim, a drugu na papir za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još sat.
- Slaninu narežite na kockice. Luk nasjeckajte i pirjajte 2-3 min sa slaninom na maslacu. Dodajte nasjeckane orahe i kopar pa skinite s vatre. Žutanjke pomiješajte s malo vode. raporedite nadjev po lepinji.
- Ostavite rub širok 1,5 cm i premažite ga žutanjkom. Na nju stavite drugu lepinju i pritisnite joj rubove. Premažite žutanjkom. Ukrasite lovorom, paprom i sjemenkama kopra. Pecite 40-ak min na 210°C.
Izvor Skuhatćute