Ovo je izvrsna jutarnja užina ili snack koji nosimo sa sobom kad negdje izlazimo! Trenutno smanjuje glad, a svega nekoliko je dovoljno za postizanje sitosti do sljedećeg obroka. Pločice od zobenih pahuljica, sjemenki i suhog voća predstavljaju pravu energetsku bombu i pružaju sve neophodne nutrijente za dan pred vama.
Naziv granola, ali i sam proizvod, nastao je u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Danas granolu možete kupiti u dućanima, dodati joj svježe voće, jogurt, mlijeko, malo tamne čokolade i uživati u finom doručku. A možete ju i spremiti sami kod kuće te ju iskoristiti i za fine deserte.
Potrebno vam je:
- 250 g zobenih pahuljica
- 1/2 šalice badema
- 50 g sjemenke suncokreta
- 150 g meda
- 50 g maslaca
- cimet
- 1/2 mala žlice ekstrakta vanilije
- sol
- 50 g grožđica
- 50 g tamne čokolade
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite.
- Bademe i sjemenke popržite na tavi.
- U posebnoj posudi zagrijte maslac i med i miješajte dok se maslac ne otopi.
- Zatim dodajte ostale sastojke osim čokolade i sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi.
- Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.