Princ Harry i odabranica Meghan Markle danas će uploviti u bračnu luku, a njihov veliki dan pratit će i milijuni ispred malih ekrana. Ako je i vama u planu televizijski maraton dokumentaraca, igranih filmova i same ceremonije, napravite to u kraljevskom stilu – uz tortu od bazge i limuna.
Par je prije mjesec dana objavio kako su izabrali upravo ovu proljetnu kombinaciju, iako se nagađalo da će prekršiti sva pravila odabirom banana. Za pripremu velike torte za prijem zadužena je pastry chefica Claire Ptak, vlasnica slastičarnice Violet Cake iz Londona.
Odlučili smo i sami smo se upustili u pripremu "kraljevske" torte od limuna i bazge. Recept smo pojednostavnili kako bi što lakše i bez puno potrošenog vremena kreirali kraljevsku atmosferu.
Sastojci:
- 12 jaja (odvojeni žumanjak i bjelanjak)
- 400 g šećera
- 500 g brašna
- korica limuna
Sirup od bazge:
- 120 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml likera od bazge
Buttercream:
- 250 g maslaca
- 500 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
- Korica jednog limuna
- 2 žlice limunovog soka
Priprema:
Kore:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm.
- Sastojke podijelite u dva dijela. Napravite biskvit tako odvojite bjelanjke i žumanjke od 6 jaja. Dobro istucite snijeg od 6 bjelanjaka i 100 g šećera.
- U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i preostalih 100 g šećera.
- Lagano zajedno pomiješajte istučene bjelanjke i žumanjke. Postepeno dodajte 250 g brašna i lagano miješajte kuhačom.
- Postupak ponovite s preostalim jajima i brašnom.
- Dobivene smjese prebacite u namašćeni kalup i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.
- Pustite da se malo ohladi, a zatim svaku koru razrežite na dva dijela.
Sirup od bazge:
- Vodu i šećer pomiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu. Izvadite, pomiješajte i ponovite postupak još jednom. Šećer bi se trebao do kraja otopiti, a smjesa bi trebala biti prozirna.
- Pričekajte da se malo ohladi, a zatim dodajte liker od bazge.
- Premažite sve kore i ostavite sa strane pola sata.
Buttercream:
- Miksajte maslac sve dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer u prahu.
- Ubacite sok od limuna i nastavite miksati.
- Slijedi postepeno dodavanje mlijeka. Smjesa bi trebala biti poput namaza.
- Na kraju dodajte koricu od limuna i izmiksajte. Ako ne planirate tortu odmah premazati, prekrijte buttercream maslacem.
- Na kraju svaki sloj premažite s malo buttercreama, a zatim tortu premažite i izvana. Lijepo zagladite, ukrasite cvjetovima bazge, limunom ili drugim voćem i stavite u hladnjak na barem dva sata.
Uživajte u vjenčanju i izvrsnoj kraljevskoj torti!