Recepti 13. listopada 2014.

Naranča u društvu mascarponea i čokolade

Naranča u društvu mascarponea i čokolade
gastro postao gastro.24sata.hr
Do ovog recepta Lorenka Copić, vlasnica cateringa "Zvona" i blogerica na Gastrosferi, došla je sasvim slučajno kada je u strci morala promijeniti plan i napraviti nešto sasvim drugo u odnosu na ono što je zamislila. Vjerujemo da se odlično snašla, te vas potičemo da i sami isprobate i javite nam svoje dojmove.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 531

Prhko tijesto

  • 100 g maslac, neslani
  • 50 g šećer, kristal
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 225 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)

Čokoladna krema

  • 320 g čokolada s 60% kakaa
  • 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom jaje kokošje

Mascarpone krema

  • 250 g mascarpone
  • 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 3 žlica med, vrcani
  • 250 ml vrhnje za šlag

Priprema

  1. Prhko tijesto: Od svih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati i peći 35 minuta na 180 C ili dok se ne zarumeni. Kada se ohladi staviti u vrećicu i batom usitniti u mrvice.
  2. Čokoladna krema: Zagrijati mlijeko i vrhnje do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade i miješati sve dok se čokolada ne rastopi. Umiješati lagano razmućena jaja. nadjev procijediti kroz sito ,peći 35-40 minuta na 130 C. Ugasiti pećnicu ostaviti unutra još 30-ak minuta. Ostaviti na hlađenje.
  3. Mascarpone krema: Sastojke pomiješati. Kremu ohladiti. Pripremiti martini čaše. Narezati pulpe od naranče na sitnije kockice bez opne. Na dno svake čaše žlicom staviti čokoladnu kremu, zatim „od oka“ red mrvljenog prhkog tijesta, zatim žlicom staviti mascarpone kremu, te na vrhu komadiće naranče. Najbolji dio je što će vam ostati obje kreme te prhkog tijesta. Ja smrvljeno tijesto držim u posudi na suhom. A kreme u frižideru. Može i do tjedan dana izdržati. Pa ako Vam nalete iznenadni gosti za čas je desert gotov.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.