Recepti Brze i neodoljive: Slastice za svaki dan 819 prikaza 25. travnja 2019.

NarančaDa i sladoledni sendvič stvoreni za sunčane dane, male i velike

Marko Prpić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Foodgasm Ena na Plazma meetup-u pripremila nam je čak dva brza i genijalna recepta. U jednom je zvijezda slatka naranča dok je drugi ultimativno osvježenje za nadolazeće tople dane.

Naranče ubacite u osvježavajuću Narančadu u čaši, stavite hladiti, pa se zatim bacite na pripremu sladolednog sendviča za pripremu kojeg će vam trebati manje od sat vremena. Tu će vam u velikoj mjeri pomoći već mljeveni Plazma keksi koji su odličan dodatak ovakvim brzinskim slasticama, a onda vam još samo preostaje uživati.

Deserte dobro ohladite i poslužite ih na najljepši sunčan dan. Bolje ne može!

 

Možda vas zanima... Kako nam je bilo: Slatko popodne s blogerima uz omiljene kekse Recepti

 

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Potrebno vam je:

  • 5 naranči
  • 500 g mascarponea 
  • 500 g bijele čokolade za kuhanje
  • 500 ml vrhnja za šlag na biljnoj bazi
  • 2 vrećice želatine 
  • 300 g mljevenog Plazma keksa 
  • 200 g mljevenih badema 
  • 100 g badema u listićima
  • 100 g maslaca 
  • 3 žlice brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 50 g smeđeg šećera 

Postupak pripreme:

  1. Naribajte koricu svih 5 naranči.
  2. Filetirajte naranču i filete stavite u posudu.
  3. Kratko ih miksajte s običnim metlicama samo da ih malo usitnite. Svakako pripazite jer će vas sigurno pošpricati pa polako miksajte i vrlo kratko.
  4. U drugoj posudi, izlomljenu bijelu čokoladu za kuhanje prelijte s 300 ml vrelog vrhnja za šlag. Ostavite 10 minuta potopljeno u vrhnju i onda tek promiješajte. Ako se nije sva čokolada otopila, stavite na kratko u mikrovalnu (10-ak sekundi) ili zagrijte na pari dok se ne otopi.
  5. Ganache od bijele čokolade ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  6. Filetima naranče dodajte mascarpone i ostatak vrhnja za šlag. Izmiksajte.
  7. Kada se ganache ohladio, dodajte ga smjesi naranče i mascarponea i miksajte. Smjesa će biti skoro pa tekuća. Dodajte 3/4 naribane narančine korice.
  8. Pripremite želatinu po uputstvu i nakon što nabubri, dodajte ju smjesi i dobro izmiješajte. 
  9. Kremu ostavite da se hladi barem 3 h u hladnjaku a 1,5 h u zamrzivaču.
  10. Dok se krema hladi, pripremite plazmastični crumble. Pomiješajte 75 g brašna i 75 g mljevenog plazma keksa. Dodajte malo praška za pecivo i ostatak narančine kore. 
  11. Dodajte 50 g smeđeg šećera i 100 g otopljenog maslaca. Promiješajte i onda dodajte još 150 g badema u listićima.
  12. Umijesite prhko tijesto.
  13. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i tijesto izmrvite po posudi.
  14. Pecite na 180 stupnjeva, 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju i hrskavu teksturu. 
  15. Nakon pečenja, ostavite crumble da se ohladi.
  16. Kada se sve ohladilo, servirajte vašu narančadu. Prvo u čašu stavite žlicu Plazmastičnog crumble-a, pa onda dodajte kremu od naranče i bijele čokolade do pola čaše i sve to ukrasite jednim
  17. Plazma keksom koji će poslužiti kao žlica kojom ćete jesti ovu kremu.

 

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Sladoledni sendvič u čaši  

Potrebno vam je:

  • 300 g mljevenog Plazma keksa 
  • 150 g maslaca
  • 500 g jagoda 
  • 100 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • 300 g krem sira
  • 500 ml vrhnja za šlag 
  • 1 vrećica želatine
  • Malo ulja 

Postupak pripreme:

  1. Nasjeckajte jagode i stavite ih kuhati na laganoj vatri. Dodajte im 50 g šećera i malo soka od limuna. Kuhajte dok se u potpunosti ne raspadnu i ne postanu konzistencije džema. Otprilike 30 minuta.
  2. Kada su jagode kuhane, izblendajte ih i procijedite kroz sito. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.
  3. Otopite 150 g maslaca na laganoj vatri. Maslacem prelijte mljevenu plazmu i promiješajte.
  4. U posebnoj posudi izmiksajte krem sir i ostatak šećera. Dodajte 500 ml vrhnja za šlag i miksajte dok se ne sjedini.
  5. Smjesi dodajte otopljenu želatinu i dobro promiješajte.
  6. Imate dva načina za slaganje ovog kolača: 1. je u dubljoj posudi a to vam savjetujem ako imate vremena da se kolač u potpunosti, preko noći, ohladi. 
  7. Ako imate vremena za hlađenje, onda ga složite ovako: Dublju posudu kvadratnog oblika obložite papirom za pečenje. Na dno utisnite pola smjese mljevenog plazma keksa kao da radite cheesecake.
  8. Na Plazma sloj rasporedite pola količine kreme i stavite u hladnjak na kratko da se ohladi. Dovoljno je 5 minuta.
  9. Nakon 5 minuta, na taj sloj ravnomjerno izlijte sirup od jagoda. Opet, u hladnjak na par minuta.
  10. Nakon toga, rasporedite ostatak kreme a po kremi pospite ostatak smjese Plazma keksa.
  11. Lagano rukama utisnite i poravnajte Plazma keks po površini.
  12. Kolač stavite u hladnjak preko noći.
  13. Sutradan ga slobodno režite baš poput ice cream sandwich.
  14. A za lažni ice cream sandwich iz čaše, potrebna vam je samo čaša, gore navedene smjese i dvije žlice!
  15. U čašu slažite - mljeveni plazma keks, krema od sira i vrhnja, sirup od jagode pa opet mljeveni plazma keks.
  16. Postupak ponavljajte dok ne dođete do vrha čaše. Desert završite sa sirupom od jagode i naribanom tamnom čokoladom.
  17. Ohladite desert barem pola sata prije posluživanja.

Dobar tek!

 | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell  | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.