gastro postao
Foodgasm Ena na Plazma meetup-u pripremila nam je čak dva brza i genijalna recepta. U jednom je zvijezda slatka naranča dok je drugi ultimativno osvježenje za nadolazeće tople dane.
Naranče ubacite u osvježavajuću Narančadu u čaši, stavite hladiti, pa se zatim bacite na pripremu sladolednog sendviča za pripremu kojeg će vam trebati manje od sat vremena. Tu će vam u velikoj mjeri pomoći već mljeveni Plazma keksi koji su odličan dodatak ovakvim brzinskim slasticama, a onda vam još samo preostaje uživati.
Deserte dobro ohladite i poslužite ih na najljepši sunčan dan. Bolje ne može!
Potrebno vam je:
- 5 naranči
- 500 g mascarponea
- 500 g bijele čokolade za kuhanje
- 500 ml vrhnja za šlag na biljnoj bazi
- 2 vrećice želatine
- 300 g mljevenog Plazma keksa
- 200 g mljevenih badema
- 100 g badema u listićima
- 100 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 50 g smeđeg šećera
Postupak pripreme:
- Naribajte koricu svih 5 naranči.
- Filetirajte naranču i filete stavite u posudu.
- Kratko ih miksajte s običnim metlicama samo da ih malo usitnite. Svakako pripazite jer će vas sigurno pošpricati pa polako miksajte i vrlo kratko.
- U drugoj posudi, izlomljenu bijelu čokoladu za kuhanje prelijte s 300 ml vrelog vrhnja za šlag. Ostavite 10 minuta potopljeno u vrhnju i onda tek promiješajte. Ako se nije sva čokolada otopila, stavite na kratko u mikrovalnu (10-ak sekundi) ili zagrijte na pari dok se ne otopi.
- Ganache od bijele čokolade ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- Filetima naranče dodajte mascarpone i ostatak vrhnja za šlag. Izmiksajte.
- Kada se ganache ohladio, dodajte ga smjesi naranče i mascarponea i miksajte. Smjesa će biti skoro pa tekuća. Dodajte 3/4 naribane narančine korice.
- Pripremite želatinu po uputstvu i nakon što nabubri, dodajte ju smjesi i dobro izmiješajte.
- Kremu ostavite da se hladi barem 3 h u hladnjaku a 1,5 h u zamrzivaču.
- Dok se krema hladi, pripremite plazmastični crumble. Pomiješajte 75 g brašna i 75 g mljevenog plazma keksa. Dodajte malo praška za pecivo i ostatak narančine kore.
- Dodajte 50 g smeđeg šećera i 100 g otopljenog maslaca. Promiješajte i onda dodajte još 150 g badema u listićima.
- Umijesite prhko tijesto.
- Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i tijesto izmrvite po posudi.
- Pecite na 180 stupnjeva, 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju i hrskavu teksturu.
- Nakon pečenja, ostavite crumble da se ohladi.
- Kada se sve ohladilo, servirajte vašu narančadu. Prvo u čašu stavite žlicu Plazmastičnog crumble-a, pa onda dodajte kremu od naranče i bijele čokolade do pola čaše i sve to ukrasite jednim
- Plazma keksom koji će poslužiti kao žlica kojom ćete jesti ovu kremu.
Sladoledni sendvič u čaši
Potrebno vam je:
- 300 g mljevenog Plazma keksa
- 150 g maslaca
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- 1 žlica soka od limuna
- 300 g krem sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine
- Malo ulja
Postupak pripreme:
- Nasjeckajte jagode i stavite ih kuhati na laganoj vatri. Dodajte im 50 g šećera i malo soka od limuna. Kuhajte dok se u potpunosti ne raspadnu i ne postanu konzistencije džema. Otprilike 30 minuta.
- Kada su jagode kuhane, izblendajte ih i procijedite kroz sito. Ostavite sirup da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Otopite 150 g maslaca na laganoj vatri. Maslacem prelijte mljevenu plazmu i promiješajte.
- U posebnoj posudi izmiksajte krem sir i ostatak šećera. Dodajte 500 ml vrhnja za šlag i miksajte dok se ne sjedini.
- Smjesi dodajte otopljenu želatinu i dobro promiješajte.
- Imate dva načina za slaganje ovog kolača: 1. je u dubljoj posudi a to vam savjetujem ako imate vremena da se kolač u potpunosti, preko noći, ohladi.
- Ako imate vremena za hlađenje, onda ga složite ovako: Dublju posudu kvadratnog oblika obložite papirom za pečenje. Na dno utisnite pola smjese mljevenog plazma keksa kao da radite cheesecake.
- Na Plazma sloj rasporedite pola količine kreme i stavite u hladnjak na kratko da se ohladi. Dovoljno je 5 minuta.
- Nakon 5 minuta, na taj sloj ravnomjerno izlijte sirup od jagoda. Opet, u hladnjak na par minuta.
- Nakon toga, rasporedite ostatak kreme a po kremi pospite ostatak smjese Plazma keksa.
- Lagano rukama utisnite i poravnajte Plazma keks po površini.
- Kolač stavite u hladnjak preko noći.
- Sutradan ga slobodno režite baš poput ice cream sandwich.
- A za lažni ice cream sandwich iz čaše, potrebna vam je samo čaša, gore navedene smjese i dvije žlice!
- U čašu slažite - mljeveni plazma keks, krema od sira i vrhnja, sirup od jagode pa opet mljeveni plazma keks.
- Postupak ponavljajte dok ne dođete do vrha čaše. Desert završite sa sirupom od jagode i naribanom tamnom čokoladom.
- Ohladite desert barem pola sata prije posluživanja.
Dobar tek!