gastro postao
Ovo se jelo ističe ukusnim umakom, nježnom tjesteninom i hrskavim preljevom od začinskog bilja i badema. Ako ti ne odgovara votka, možeš je zamijeniti bijelim vinom ili povrtnim temeljcem
Malo će tko odbiti tjesteninu, naročito kad je tako slasno sljubljena s umakom poput ovog! Kremasti umak od rajčice prekriva svaki komadić njoka u ovoj jednostavnoj verziji tjestenine s votkom.
Ali ova tjestenina ima još jedan jak adut – originalni preljev. Nasjeckani bademi, peršin i naribana korica limuna daju ovom jelu poseban okus. Stoga, ako ti u goste dolazi društvo, iznenadi ih ovim prefinim njokima. Ponudi uz to i neko i dobro vino i svi će se sjećati večere!
Njoki s votkom
Sastojci:
- 400 g njoka od krumpira
- 100 g parmezana, podijeljeno
- 2 žlice maslaca, podijeljene
- 1 i ½ šalice umaka od rajčice (1 šalica=250 ml)
- 1/3 šalice votke (ili bijelog vina ili povrtnog temeljca)
- 1/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice prženih cijelih badema, grubo nasjeckanih
- 2 žlice nasjeckanog svježeg lišća peršina
- 1 i ½ žličica limunove korice (od 1 limuna)
Postupak:
- Naribaj ½ šalice parmezana na najkrupnijem dijelu ribeža.
- Otopi 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj umak od rajčice i votku te zakuhaj na srednje jakoj temperaturi, često miješajući. Smanji vatru na srednje jaku.
- Kuhaj, povremeno miješajući, dok alkohol ne ispari (ili, ako koristiš vino ili temeljac, dok se umak malo ne zgusne), 2 do 3 minute.
- Dodaj njoke i pojačaj malo vatru. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok njoki ne omekšaju i umak se zgusne, oko 4 minute. Ulij vrhnje i kuhaj uz stalno miješanje 1 minutu. Makni s vatre i umiješaj ribani parmezan, sol i preostalu 1 žlicu maslaca.
- Pomiješaj bademe, peršin i naribanu koricu limuna u maloj zdjeli. Naribaj ostatak parmezana u smjesu i promiješaj da se sjedini.
- Pospi po njokima i posluži.