Recepti 22. kolovoza 2023.

Nazdravi dobrom danu uz njoke s votkom

njoki
Njoki u umaku od rajčice i - votke foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo se jelo ističe ukusnim umakom, nježnom tjesteninom i hrskavim preljevom od začinskog bilja i badema. Ako ti ne odgovara votka, možeš je zamijeniti bijelim vinom ili povrtnim temeljcem

Malo će tko odbiti tjesteninu, naročito kad je tako slasno sljubljena s umakom poput ovog! Kremasti umak od rajčice prekriva svaki komadić njoka u ovoj jednostavnoj verziji tjestenine s votkom.

Ali ova tjestenina ima još jedan jak adut – originalni preljev. Nasjeckani bademi, peršin i naribana korica limuna daju ovom jelu poseban okus. Stoga, ako ti u goste dolazi društvo, iznenadi ih ovim prefinim njokima. Ponudi uz to i neko i dobro vino i svi će se sjećati večere!

 | Author: Max Griss/Pexels Njoki s votkom foto: Max Griss/Pexels

Njoki s votkom

Sastojci:

  • 400 g njoka od krumpira
  • 100 g parmezana, podijeljeno
  • 2 žlice maslaca, podijeljene
  • 1 i ½ šalice umaka od rajčice (1 šalica=250 ml)
  • 1/3 šalice votke (ili bijelog vina ili povrtnog temeljca)
  • 1/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice prženih cijelih badema, grubo nasjeckanih
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg lišća peršina
  • 1 i ½ žličica limunove korice (od 1 limuna)

 

njoki Možda vas zanima... 12 najboljih recepata za njoke od kojih rastu zazubice Špajza

 

Postupak:

  1. Naribaj ½ šalice parmezana na najkrupnijem dijelu ribeža.
  2. Otopi 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj umak od rajčice i votku te zakuhaj na srednje jakoj temperaturi, često miješajući. Smanji vatru na srednje jaku.
  3. Kuhaj, povremeno miješajući, dok alkohol ne ispari (ili, ako koristiš vino ili temeljac, dok se umak malo ne zgusne), 2 do 3 minute.
  4. Dodaj njoke i pojačaj malo vatru. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok njoki ne omekšaju i umak se zgusne, oko 4 minute. Ulij vrhnje i kuhaj uz stalno miješanje 1 minutu. Makni s vatre i umiješaj ribani parmezan, sol i preostalu 1 žlicu maslaca.
  5. Pomiješaj bademe, peršin i naribanu koricu limuna u maloj zdjeli. Naribaj ostatak parmezana u smjesu i promiješaj da se sjedini.
  6. Pospi po njokima i posluži.

 

Možda vas zanima... Genijalno: Pet sjajnih likera iz samo jedne boce votke Špajza Možda vas zanima... Zapečeni njoki s mozzarellom spremni su za pola sata i popravit će ti dan Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.