Recepti Pripremili smo super jela za uživanje uz pivo 07. prosinca 2020.

Neodoljive okruglice od krumpira sa slaninom!

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobitnica Staropramen natječaja "Izazovi Vedrana Boškovića" je naša čitateljica Martina Žagar. Poželjela je okruglice od krumpira sa slaninom - koje se savršeno slažu uz Staropramen pivo.

Saznaj kako i ti možeš izazvati Gastrolovce i osvojiti paket piva za prijatelje!

Kako god okreneš, ja volim izazove! Bilo da je riječ o onim životnima ili pak kao danas o ovom u kuhinji. Povodom Staropramen “Izazovi Gastrolovca” natječaja svi vi ste slali svoje ideje i prijedloge a redakcija je odabrala Martinin recept za okruglice od krumpira sa slaninom. Prije nego sam počeo čitati recept razvukao mi se osmijeh na lice jer - krumpir i slanina. Ne može bolje!

Na samom kraju prijave, odnosno recepta, je pisalo da bloger slobodno doda još nešto po svom guštu. Taj dio sam također vrlo rado prihvatio. Ove okruglice su zapravo jedan jednostavan recept, ali ono zašto je meni jako drag jest zato što savršeno spašava višak pire krumpira koji, realno, svi ponekad imamo. Također je super što u samu smjesu možemo dodati razno povrće, meso, sir... Ma što god nam se nađe pod rukom.

Dodatni plus: odlično idu uz omiljeno Staropramen pivo!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci: 

  • 4 veća kuhana krumpira
  • 100 g slanine
  • 100 g gouda sıra
  • Sol i papar
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice kajmaka
  • žličica svježeg ružmarina
  • Svinjska mast

 

Možda vas zanima... Mekana peciva u obliku čvora s češnjakom i začinima Recepti

 

Priprema: 

  1. Krumpir možete naribati ili grubo zgnječiti. Slaninu narezati na kockice i ispržiti na tavi. Kada je slanina gotova odmah ubaciti u tavu krušne mrvice i kratko ih popržiti. Staviti sa strane da se sadržaj iz tave malo prohladi.
  2. U krumpir dodati kajmak, jaje te još jedan dodatni žumanjak. Začiniti solju i paprom te sitno sjeckanim ružmarinom. Dodati i prženu slaninu s krušnim mrvicama i dobro sve promiješati da se lijepo sjedini i postane kompaktno. Ako je smjesa slučajno previše “mokra” za oblikovanje rukama, dodajte slobodno još malo krušnih mrvica.
  3. Rukom uzmite količinu smjese za veličinu kuglice po želji. Ja sam ih odlučio raditi više u obliku popečka jer sam u svaku stavio još i kockicu sira. Sve je bolje s još malo rastopljenog sira!
  4. Stisnuti popečke rukom kako bi bili čvrsti te ih još malo posuti krušnim mrvicama.
  5. Peći na laganoj vatri na rastopljenoj svinjskoj masti do zlatno žute boje. Poslužiti toplo uz čašu hladnog piva.

Možete ovo jelo bez problema raditi i u manjoj verziji, veličine jednog zalogaja i tako oduševiti svoje goste u nadolazećim blagdanskim danima.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Malo obiteljsko druženje uz pulled pork sendviče Recepti

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.