Dobitnica Staropramen natječaja "Izazovi Darka Kontina" je naša čitateljica Anamarija Habuš koja je poželjela slasna peciva od dizanog tijesta koja se savršeno slažu uz Staropramen pivo. Jednostavna i slasna peciva od dizanog tijesta će te oduševiti svojom mekoćom i puninom okusa!
Saznaj kako i ti možeš izazvati Gastrolovce i osvojiti paket piva za prijatelje!
Za sve ljubitelje aromatičnih i slasnih peciva imamo odličan recept. Peciva su dobila naziv po svom zanimljivom izgledu i obliku čvora, a glavna namirnica je češnjak koji im u kombinaciji s koprom i parmezanom daje neodoljiv okus.
Čvorići od dizanog tijesta vrlo su jednostavni za pripremu, a tijesto nalikuje tijestu za pizzu. Savršen su izbor za popodnevno uživanje s prijateljima, uz hladno Staropramen pivo!
Sastojci:
- 250 grama glatkog brašna
- 150-175 ml tople vode
- Pola kocke Digo kvasca
- 1 čajna žlica češnjaka u prahu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žlica soli
- 50 grama maslaca
- 2 čajne žlice suhog kopra
- 2 režnja češnjaka
- 30 grama sira ribanca
Priprema:
- U dubokoj posudi pomiješaj glatko brašno, češnjak u prahu i sol. Nadrobi svježu germu u suhe sastojke, dodaj maslinovo ulje i ulij toplu vodu.
- Rukama zamijesi tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto mijesi 5 do 6 minuta ili sve dok se ne prestane lijepiti za stijenke posude i za ruke.
- Pokri posudu krpom, a tijesto ostavi da se diže 60-90 minuta.
- Nakon dizanja premijesi tijesto i rukama ga oblikujte u valjak.
- Nožem izreži 15 jednakih dijelova iz tijesta.
- Svaki komad tijesta prvo oblikuj u kuglicu, a zatim ga dlanovima izvaljaj u male štangice.
- Svaku štangicu zamotaj u čvor i odloži na pekarski papir na limu za pečenje.
- Čvorove premaži s malo ulja, a možeš i s razmućenim jajetom, i ostavi ih 30 minuta da se nastave dizati na sobnoj temperaturi.
- Čvoriće peci na 200 stupnjeva 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
- Nakon pečenja čvoriće prekrij s kuhinjskom krpom, a za to vrijeme pripremi premaz od češnjaka.
- U manjem loncu ili tavi otopi maslac. Dodaj mu sitno sjeckani češnjak. Češnjak kratko prži kako bi maslac pokupio okuse češnjaka. Pazi da maslac i češnjak ne pregore
- Skloni maslac s plamena i umiješaj suhi kopar u maslac i time premaži čvoriće.
- Na kraju čvoriće od češnjaka posipaj s malo naribanog tvrdog sira.
- Češnjak čvoriće posluži uz hladnu Staropramen pivu!
Dobar tek!