Recepti 16. studenoga 2020.

Slana peciva u obliku čvora s češnjakom i začinima

Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Dobitnica Staropramen natječaja "Izazovi Darka Kontina" je naša čitateljica Anamarija Habuš koja je poželjela slasna peciva od dizanog tijesta koja se savršeno slažu uz Staropramen pivo. Jednostavna i slasna peciva od dizanog tijesta će te oduševiti svojom mekoćom i puninom okusa!

Saznaj kako i ti možeš izazvati Gastrolovce i osvojiti paket piva za prijatelje!

Za sve ljubitelje aromatičnih i slasnih peciva imamo odličan recept. Peciva su dobila naziv po svom zanimljivom izgledu i obliku čvora, a glavna namirnica je češnjak koji im u kombinaciji s koprom i parmezanom daje neodoljiv okus.

Čvorići od dizanog tijesta vrlo su jednostavni za pripremu, a tijesto nalikuje tijestu za pizzu. Savršen su izbor za popodnevno uživanje s prijateljima, uz hladno Staropramen pivo!

Sastojci:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 150-175 ml tople vode
  • Pola kocke Digo kvasca
  • 1 čajna žlica češnjaka u prahu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica soli
  • 50 grama maslaca
  • 2 čajne žlice suhog kopra
  • 2 režnja češnjaka
  • 30 grama sira ribanca

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

  1. U dubokoj posudi pomiješaj glatko brašno, češnjak u prahu i sol. Nadrobi svježu germu u suhe sastojke, dodaj maslinovo ulje i ulij toplu vodu.
  2. Rukama zamijesi tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto mijesi 5 do 6 minuta ili sve dok se ne prestane lijepiti za stijenke posude i za ruke.
  3. Pokri posudu krpom, a tijesto ostavi da se diže 60-90 minuta.
  4. Nakon dizanja premijesi tijesto i rukama ga oblikujte u valjak.
  5. Nožem izreži 15 jednakih dijelova iz tijesta.
  6. Svaki komad tijesta prvo oblikuj u kuglicu, a zatim ga dlanovima izvaljaj u male štangice.
  7. Svaku štangicu zamotaj u čvor i odloži na pekarski papir na limu za pečenje.
  8. Čvorove premaži s malo ulja, a možeš i s razmućenim jajetom, i ostavi ih 30 minuta da se nastave dizati na sobnoj temperaturi.
  9. Čvoriće peci na 200 stupnjeva 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  10. Nakon pečenja čvoriće prekrij s kuhinjskom krpom, a za to vrijeme pripremi premaz od češnjaka.
  11. U manjem loncu ili tavi otopi maslac. Dodaj mu sitno sjeckani češnjak. Češnjak kratko prži kako bi maslac pokupio okuse češnjaka. Pazi da maslac i češnjak ne pregore
  12. Skloni maslac s plamena i umiješaj suhi kopar u maslac i time premaži čvoriće.
  13. Na kraju čvoriće od češnjaka posipaj s malo naribanog tvrdog sira. 
  14. Češnjak čvoriće posluži uz hladnu Staropramen pivu!

Dobar tek!

Možda vas zanima... Izazovi Darka Kontina i osvoji paket Staropramen piva! Najave
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.