Recepti 12. siječnja 2017.

Neodoljivo dobre punjene paprike

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno najdraže jelo našeg djetinjstva!

Iako je zima, uvijek se može naći svježih paprika. A kad imamo paprike - možemo ih i napuniti i skuhati punjene paprike!

Sreći nema kraja kada osjetimo taj divan miris koji nas tako lako vraća u djetinjstvo i neke bezbrižnije dane.

Ako punjene paprike volite samo zbog mirisa, ali ne volite i same paprike, možete ih napuniti tek nekoliko, a ostatak mesa oblikovati u kuglice i tako ga kuhati! Imat ćete i punjene paprike i sočno meso koje možete jesti bez brige!

Nama najdraži prilog punjenim paprikama je vječno dobar - pire krumpir! No, ako niste ljubitelj krumpira, a s obzirom na to da u punjenu već ionako ima riže, možete ih jesti i potpuno same! Ali, uvijek ih možete jesti i s nekim dobrim, hrskavim kruhom!

Sastojci:

  • 1 kg crvenih paprika (rog)
  • 75 g riže dugog zrna
  • 450 g mljevene junetine
  • 60 g kruha bez korice
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg kopra
  • 1 jaje
  • Sol i papar
  • Za umak:
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • 3 češnja češnjaka, naribana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 100 g paste od rajčice
  • 300 g pasirane rajčice
  • 1 žličica šećera
  • Sol i papar
  • Svježi kopar

Priprema:

  1. Skuhati rižu i ocijediti ju
  2. Paprike oprati i odrezati vrhove pa izvaditi sjemenke; kruh namočiti u vodi i ocijediti ga
  3. Pomiješati meso, luk, češnjak, jaje, kruh, rižu, kopar, sol i papar te mljevenu papriku; rukama izmijesiti smjesu da se sve sjedini pa napuniti očišćene paprike
  4. Umak: Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk dok ne omekša pa dodati češnjak i pržiti kratko; dodati mljevenu papriku.
  5. Dodati temeljac, pire i pasiranu rajčicu te posoliti i popapriti; umiješati žličicu šećera (po želji stavite još ako volite slađe). Dodati paprike i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri pa okrenuti paprike na drugu stranu; ponoviti postupak nakon 10 minuta kuhanja; kuhati poklopljeno
  6. Kada paprike omekšaju i meso je kuhano, jelo je gotovo.
  7. Poslužite nakon što je odmorilo 10 minuta
  8. Posipajte sjeckanim koprom pri posluživanju

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.