Iako je zima, uvijek se može naći svježih paprika. A kad imamo paprike - možemo ih i napuniti i skuhati punjene paprike!
Sreći nema kraja kada osjetimo taj divan miris koji nas tako lako vraća u djetinjstvo i neke bezbrižnije dane.
Ako punjene paprike volite samo zbog mirisa, ali ne volite i same paprike, možete ih napuniti tek nekoliko, a ostatak mesa oblikovati u kuglice i tako ga kuhati! Imat ćete i punjene paprike i sočno meso koje možete jesti bez brige!
Nama najdraži prilog punjenim paprikama je vječno dobar - pire krumpir! No, ako niste ljubitelj krumpira, a s obzirom na to da u punjenu već ionako ima riže, možete ih jesti i potpuno same! Ali, uvijek ih možete jesti i s nekim dobrim, hrskavim kruhom!
Sastojci:
- 1 kg crvenih paprika (rog)
- 75 g riže dugog zrna
- 450 g mljevene junetine
- 60 g kruha bez korice
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice svježeg kopra
- 1 jaje
- Sol i papar
- Za umak:
- 1 sitno nasjeckan luk
- 3 češnja češnjaka, naribana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 750 ml povrtnog temeljca
- 100 g paste od rajčice
- 300 g pasirane rajčice
- 1 žličica šećera
- Sol i papar
- Svježi kopar
Priprema:
- Skuhati rižu i ocijediti ju
- Paprike oprati i odrezati vrhove pa izvaditi sjemenke; kruh namočiti u vodi i ocijediti ga
- Pomiješati meso, luk, češnjak, jaje, kruh, rižu, kopar, sol i papar te mljevenu papriku; rukama izmijesiti smjesu da se sve sjedini pa napuniti očišćene paprike
- Umak: Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk dok ne omekša pa dodati češnjak i pržiti kratko; dodati mljevenu papriku.
- Dodati temeljac, pire i pasiranu rajčicu te posoliti i popapriti; umiješati žličicu šećera (po želji stavite još ako volite slađe). Dodati paprike i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri pa okrenuti paprike na drugu stranu; ponoviti postupak nakon 10 minuta kuhanja; kuhati poklopljeno
- Kada paprike omekšaju i meso je kuhano, jelo je gotovo.
- Poslužite nakon što je odmorilo 10 minuta
- Posipajte sjeckanim koprom pri posluživanju
Dobar tek!