Izrađivanje malih umjetničkih djela od focaccie novi je trend koji ne samo da je zabavan, već je i ukusan. Ako do sada nisi vidjela kako to izgleda, društvene mreže prepune su fotografija za inspiraciju.
Što je focaccia?
Focaccia je talijanska pogača koji se oblikuje i peče u obliku pravokutnika, a neizostavan je sastojak mnogo kvalitetnog maslinovog ulja. Neki je vole izraditi veoma tanku i hrskavu, dok drugi preferiraju deblje i spužvastije tijesto. No, sve to ovisi o tvojim preferencijama i ukusu.
Kako sama možeš izraditi focacciu u obliku malenog umjetničkog djela?
Iako je možeš pripremiti i jesti bilo kada, ako želiš uživati za doručak, možda nije loša ideja tijesto pripremiti dan ranije, kasno popodne ili navečer. Sve što trebaš napraviti jest zamijesiti ga i odložiti da se digne unutar toploga prostora. Što je toplije, tijesto će se brže dizati.
Nakon što se tijesto udvostruči, izvadi ga na radnu površinu. Ako želiš, podijeli tijesto na dva dijela, ovisi koliko ga imaš. Pripremi dva lima za pečenje s tankim slojem maslinovog ulja kojim trebaš premazati njihovu površinu. Tijesto razvuci unutar lima. Prekrij folijom i stavi u hladnjak.
Drugi dan ujutro tijesto izvadi iz hladnjaka i ostavi ga da odstoji na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Gornji sloj zatim premaži maslinovim uljem, dodaj soli i baci se na ukrašavanje!
Neke od namirnica koje možeš koristiti su: mrkve, cherry rajčice, paprika, brokula, krastavci, mladi luk, crveni luk, sir i ostalo. Pusti mašti na volju, zabavi se i izradi svoje maleno umjetničko djelo! Peci focacciu 25 do 30 minuta na 200 stupnjeva i uživaj dok je topla!