Recepti 13. svibnja 2020.

Novi trend: Ukrasi focacciu svježim povrćem i začinima

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si pod stresom, nervozna ili jednostavno želiš malo vremena za sebe, izvrsna ideja jest provesti ga unutar svoje kuhinje, opustiti se, a usput izraditi nešto lijepo i ukusno kao što je ovaj focaccia kruh.

Izrađivanje malih umjetničkih djela od focaccie novi je trend koji ne samo da je zabavan, već je i ukusan. Ako do sada nisi vidjela kako to izgleda, društvene mreže prepune su fotografija za inspiraciju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dubravka Bojić #gospođetina (@dudabojic)

 

Što je focaccia?

Focaccia je talijanska pogača koji se oblikuje i peče u obliku pravokutnika, a neizostavan je sastojak mnogo kvalitetnog maslinovog ulja. Neki je vole izraditi veoma tanku i hrskavu, dok drugi preferiraju deblje i spužvastije tijesto. No, sve to ovisi o tvojim preferencijama i ukusu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maldonsalt (@maldonsalt)

 

Kako sama možeš izraditi focacciu u obliku malenog umjetničkog djela?

Iako je možeš pripremiti i jesti bilo kada, ako želiš uživati za doručak, možda nije loša ideja tijesto pripremiti dan ranije, kasno popodne ili navečer. Sve što trebaš napraviti jest zamijesiti ga i odložiti da se digne unutar toploga prostora. Što je toplije, tijesto će se brže dizati.

 

Možda vas zanima... Focaccia na još bolji način - meka, prozračna i slasna! Kolumne

 

Nakon što se tijesto udvostruči, izvadi ga na radnu površinu. Ako želiš, podijeli tijesto na dva dijela, ovisi koliko ga imaš. Pripremi dva lima za pečenje s tankim slojem maslinovog ulja kojim trebaš premazati njihovu površinu. Tijesto razvuci unutar lima. Prekrij folijom i stavi u hladnjak.

Drugi dan ujutro tijesto izvadi iz hladnjaka i ostavi ga da odstoji na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Gornji sloj zatim premaži maslinovim uljem, dodaj soli i baci se na ukrašavanje!

Neke od namirnica koje možeš koristiti su: mrkve, cherry rajčice, paprika, brokula, krastavci, mladi luk, crveni luk, sir i ostalo. Pusti mašti na volju, zabavi se i izradi svoje maleno umjetničko djelo! Peci focacciu 25 do 30 minuta na 200 stupnjeva i uživaj dok je topla!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli VineyardBaker Teri Culletto (@vineyardbaker)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @maker2baker

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.