gastro postao
Kremasti špinat na mlijeku pripremite na neki posve drugačiji način - sa sirom!
Klasičnu pripremu špinata za mlijeku pretvorite u posebno jelo kojem ćete se uvijek rado vraćati. Kombinaciji dodajte goudu ili neki drugi sir po želji, začinite omiljenim začinima i ubacite u pećnicu kako bi jelo dobilo hrskavu koricu. Poslužiti ga možete uz već provjereni pire krumpir ili pak u potpunosti preokrenuti priču, dodati fini hrskavi baguette i pretvoriti kremati gratinirani špinat u fantastičan dip uz zdjelu sezonske salate.
Potrebno vam je:
- 800 g špinata
- 1 luk
- 3 žlice krušnih mrvica
- 100 g sira
- 50 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 250 ml mlijeka
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol, papar
Priprema:
- U loncu zagrijte vodu do vrenja.
- Ubacite očišćeni špinat i kuhajte oko tri minute, dok špinat ne povene.
- Dobro ga ocijedite.
- U posudi otopite maslac i dodajte brašno.
- Napravite pastu pa sve zalijte toplim mlijekom.
- Dobro pomiješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.
- Na kraju dodajte 70 g sira, pomiješajte kako bi se rastopio.
- Na tavi zagrijte ulje i nasjeckajte luk.
- Pirjajte ga dok ne omekša, oko tri minute.
- Ubacite dva režnja češnjaka.
- Dodajte blanširani špinat i kuhajte jednu minutu.
- Sve zajedno preselite u bešamel.
- Prebacite sve zajedno u posudu za pečenje i pospite krušnim mrvicama.
- Pospite ostatkom sira i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva kako bi poprimilo zlatnu boju.
Dobar tek!