Recepti 10. ožujka 2015.

Nutella torta

Nutella torta
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nutella je glavna zvijezda ove priče, a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1305

biskvit

  • 75 g maslac, neslani
  • 220 g šećer, kristal
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 žličica ekstrakt vanilije
  • 270 g glatko brašno
  • 60 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 150 ml kava instant
  • 4 žlica mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • pekmez od marelice
  • 1.50 žličica soda bikarbona
  • 225 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )

krema

  • 400 g čokoladni namaz "nutela"
  • 125 g maslac, slani
  • 200 ml vrhnje za šlag

Čokoladni ganache

  • 100 g tamna čokolada
  • 100 ml vrhnje za šlag
  • 1 žličica med, vrcani
  • 1 žličica maslac, slani
  • 1 žlica ulje suncokretovo

još

  • 2 kom bjelanjak kokošji
  • 110 g šećer, kristal
  • 3 žlica voda

Priprema

  1. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i dio toplog espressa.
  2. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbomu pa sve skupa prosijati.
  3. Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.
  4. Podijeliti na dva dijela, odnosno izliti u kalupe promjera 18 cm (ranije premazane maslacem i lagano posute brašnom ili obložene papirom za pečenje). Peći oko 30 minuta na 170°C.
  5. Pečene biskvite ohladiti, prerezati, svaki poškropiti s malo mlijeka, ostaviti par minuta da se mlijeko upije pa premazati tankim slojem pekmeza.
  6. Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.
  7. Čokoladu izrezati na male komade, vrhnje staviti na vatru i zagrijavati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, med i maslac. Miješati dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Na kraju dodati ulje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  8. Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se ne napravi sirup. Bjelanjke izmiksati u snijeg pa u tankom mlazu, neprestano miješajući, dodati šećerni sirup i miksati dok se ne ohladi.
  9. Složiti tortu – na tanjur za serviranje staviti prvi biskvit, premazati ga dijelom kreme, pa ponoviti s preostala 3 biskvita, pazeći da ostane dovoljno kreme za premazati cijelu tortu. Na zadnji biskvit staviti jako tanki sloj kreme i premazati cijelu tortu. Preliti čokoladnom ganache kremom i opet premazati cijelu tortu u tankom sloju.
  10. Na vrh torte uz pomoć vrećice za ukrašavanje nanijeti šaum od bjelanjaka i lagano karamelizirati brenerom. Umjesto šauma, možete tortu ukrasiti šlagom. Tortu možete držati u hladnjaku ali prije posluživanja ostavite je neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Nutella je glavna zvijezda ove priče, a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.