gastro postao
Nutella je glavna zvijezda ove priče, a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1305
biskvit
- 75 g maslac, neslani
- 220 g šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- 1 žličica ekstrakt vanilije
- 270 g glatko brašno
- 60 g kakao u prahu, nezašećereni
- 150 ml kava instant
- 4 žlica mlijeko kravlje (1.8% masti )
- pekmez od marelice
- 1.50 žličica soda bikarbona
- 225 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
krema
- 400 g čokoladni namaz "nutela"
- 125 g maslac, slani
- 200 ml vrhnje za šlag
Čokoladni ganache
- 100 g tamna čokolada
- 100 ml vrhnje za šlag
- 1 žličica med, vrcani
- 1 žličica maslac, slani
- 1 žlica ulje suncokretovo
još
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 110 g šećer, kristal
- 3 žlica voda
Priprema
- Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i dio toplog espressa.
- U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbomu pa sve skupa prosijati.
- Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.
- Podijeliti na dva dijela, odnosno izliti u kalupe promjera 18 cm (ranije premazane maslacem i lagano posute brašnom ili obložene papirom za pečenje). Peći oko 30 minuta na 170°C.
- Pečene biskvite ohladiti, prerezati, svaki poškropiti s malo mlijeka, ostaviti par minuta da se mlijeko upije pa premazati tankim slojem pekmeza.
- Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.
- Čokoladu izrezati na male komade, vrhnje staviti na vatru i zagrijavati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, med i maslac. Miješati dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Na kraju dodati ulje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se ne napravi sirup. Bjelanjke izmiksati u snijeg pa u tankom mlazu, neprestano miješajući, dodati šećerni sirup i miksati dok se ne ohladi.
- Složiti tortu – na tanjur za serviranje staviti prvi biskvit, premazati ga dijelom kreme, pa ponoviti s preostala 3 biskvita, pazeći da ostane dovoljno kreme za premazati cijelu tortu. Na zadnji biskvit staviti jako tanki sloj kreme i premazati cijelu tortu. Preliti čokoladnom ganache kremom i opet premazati cijelu tortu u tankom sloju.
- Na vrh torte uz pomoć vrećice za ukrašavanje nanijeti šaum od bjelanjaka i lagano karamelizirati brenerom. Umjesto šauma, možete tortu ukrasiti šlagom. Tortu možete držati u hladnjaku ali prije posluživanja ostavite je neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
Nutella je glavna zvijezda ove priče, a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade