Ovaj obrok, kremastu palentu i mesne okruglice u umaku od rajčice, spaja jednostavne sastojke i tradicionalne okuse, donoseći na stol nešto što ćeš poželjeti pripremati uvijek iznova
Mesne okruglice su jedan od onih bezvremenskih klasika koji uvijek pronađu mjesto na stolu, bez obzira na prigodu. Iako su omiljene u raznim varijantama, od kombinacije s tjesteninom ili na grill-tavi, ponekad nema boljeg izbora od jednostavne kombinacije sočnih okruglica u umaku od rajčice prelivenih preko kremastepalente.
Umak je inspiriran jednostavnim talijanskim receptom koji se temelji na samo četiri sastojka: konzerviranim rajčicama, luku, maslacu i svježem bosiljku. Rajčice se zgnječe rukama ili gnječilicom za krumpir kako bi se dobili komadići veličine zalogaja, a zatim se kuhaju s lukom, bosiljkom i maslacem dok se okusi ne spoje
Maslac ublažava kiselinu rajčica, a luk dodaje blagu slatkoću, stvarajući umak koji savršeno nadopunjuje okruglice.
Popularne i omiljene mesne okruglice
foto: Roman Odintsov/Pexels
Pečenjem okruglica u pećnici postiže se savršena tekstura, a zatim se okruglice dodaju u umak kako bi upile sve bogate okuse. U receptu se koristi instant palenta koja se kuha u kombinaciji mlijeka i vode. Brzo se priprema i stvara savršeno kremastu teksturu u samo nekoliko minuta.
Na kraju, palenta se obogaćuje mascarpone sirom ili krem sirom, dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom, što joj daje bogat i orašast okus. Ova kremasta podloga savršeno nadopunjuje sočne okruglice u umaku od rajčice.
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta palenta i sočne mesne okruglice
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
UMAK OD RAJČICE
Sastojci
Pelati iz konzerve
800
g
Luk
1
kom
Svježi bosiljak
1
svežanj
Maslac
5
žlica
Postupak
U srednje velikom loncu zgnječi rajčice rukama ili gnječilicom za krumpir u komade veličine zalogaja. Dodaj luk, 2 grančice bosiljka i maslac.
Kuhaj na srednje niskoj vatri dok ne zakipi, a zatim smanji vatru na nisku, djelomično poklopi i kuhaj povremeno miješajući dok luk ne omekša, oko 40 minuta. Nakon kuhanja, ukloni luk i bosiljak.
MESNE OKRUGLICE
Sastojci
Suncokretovo ulje
2
žlica
Jaje
1
kom
Češnjak
1
režanj
Krušne mrvice
0,50
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Mlijeko
0,50
šalica
Svježi peršin
0,25
šalica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Talijanska kobasica
225
g
Mljeveno meso - Svinjetina
225
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C. Obloži lim za pečenje aluminijskom folijom i lagano ga premaži uljem. U velikoj zdjeli pomiješaj jaje, češnjak, krušne mrvice, parmezan, mlijeko, nasjeckani peršin, sol i papar.
Dodaj mljevenu kobasicu i svinjetinu u smjesu s jajima. Čistim rukama nježno promiješaj dok se sastojci ne sjedine. Oblikuj smjesu u kuglice promjera otprilike 5 cm (potrebno je oko 3 žlice mesa za svaku kuglicu) i posloži ih na pripremljeni lim.
Peci mesne okruglice, povremeno ih promiješaj nakon 10 minuta, dok lagano ne porumene, oko 15 minuta.
Premjesti mesne okruglice u umak. Pokrij posudu i kuhaj na laganoj vatri, povremeno ih okrećući, dok se okusi ne prožmu i mesne okruglice ne budu potpuno kuhane, oko 10 minuta. Makni s vatre.
Umak posoli i popapri prema ukusu. Pokrij lonac dok pripremaš palentu.
KREMASTA PALENTA
Sastojci
Mlijeko
2
šalica
Sol
1
žličica
Kukuruzna krupica
1
šalica
Mascarpone
120
g
Parmezan
0,25
šalica
Svježe mljeveni crni papar
Svježi bosiljak
Postupak
U velikom loncu zakuhaj mlijeko, vodu i sol. Polako dodaj kukuruznu krupicu, neprestano miješajući. Kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se palenta ne zgusne, oko 3 minute. Makni s vatre i umiješaj mascarpone i parmezan. Popapri po ukusu.
Rasporedi palentu na pladanj ili tanjure, a preko nje posloži okruglice i umak. Po želji pospi dodatnim parmezanom i svježim listovima bosiljka.