Recepti Pripremi odličan obiteljski ručak 19. kolovoza 2024.

Obožavani klasik: Kremasta palenta i mesne okruglice

Umak
10 MIN
60 MIN
4
SREDNJE
palenta i mesne okruglice
Kremasta palenta i sočne mesne okruglice
foto: Instagram @dianemorrisey
Ovaj obrok, kremastu palentu i mesne okruglice u umaku od rajčice, spaja jednostavne sastojke i tradicionalne okuse, donoseći na stol nešto što ćeš poželjeti pripremati uvijek iznova

Mesne okruglice su jedan od onih bezvremenskih klasika koji uvijek pronađu mjesto na stolu, bez obzira na prigodu. Iako su omiljene u raznim varijantama, od kombinacije s tjesteninom ili na grill-tavi, ponekad nema boljeg izbora od jednostavne kombinacije sočnih okruglica u umaku od rajčice prelivenih preko kremaste palente.

palenta Možda vas zanima... 8 super ideja kako iskoristiti ostatke palente Špajza

Umak po jednostavnom talijanskom receptu

Umak je inspiriran jednostavnim talijanskim receptom koji se temelji na samo četiri sastojka: konzerviranim rajčicama, luku, maslacu i svježem bosiljku. Rajčice se zgnječe rukama ili gnječilicom za krumpir kako bi se dobili komadići veličine zalogaja, a zatim se kuhaju s lukom, bosiljkom i maslacem dok se okusi ne spoje

 Maslac ublažava kiselinu rajčica, a luk dodaje blagu slatkoću, stvarajući umak koji savršeno nadopunjuje okruglice.

Mesne okruglice | Author: Roman Odintsov/Pexels Popularne i omiljene mesne okruglice foto: Roman Odintsov/Pexels

Pečenjem okruglica u pećnici postiže se savršena tekstura, a zatim se okruglice dodaju u umak kako bi upile sve bogate okuse. U receptu se koristi instant palenta koja se kuha u kombinaciji mlijeka i vode. Brzo se priprema i stvara savršeno kremastu teksturu u samo nekoliko minuta.

Na kraju, palenta se obogaćuje mascarpone sirom ili krem sirom, dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom, što joj daje bogat i orašast okus. Ova kremasta podloga savršeno nadopunjuje sočne okruglice u umaku od rajčice.

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasta palenta i sočne mesne okruglice
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
UMAK OD RAJČICE
Sastojci
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Luk 1 kom
  • Svježi bosiljak 1 svežanj
  • Maslac 5 žlica
Postupak
  1. U srednje velikom loncu zgnječi rajčice rukama ili gnječilicom za krumpir u komade veličine zalogaja. Dodaj luk, 2 grančice bosiljka i maslac.

    Kuhaj na srednje niskoj vatri dok ne zakipi, a zatim smanji vatru na nisku, djelomično poklopi i kuhaj povremeno miješajući dok luk ne omekša, oko 40 minuta. Nakon kuhanja, ukloni luk i bosiljak.


    Rajčica iz konzerve



MESNE OKRUGLICE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Krušne mrvice 0,50 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Svježi peršin 0,25 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Talijanska kobasica 225 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 225 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C. Obloži lim za pečenje aluminijskom folijom i lagano ga premaži uljem. U velikoj zdjeli pomiješaj jaje, češnjak, krušne mrvice, parmezan, mlijeko, nasjeckani peršin, sol i papar.

    Dodaj mljevenu kobasicu i svinjetinu u smjesu s jajima. Čistim rukama nježno promiješaj dok se sastojci ne sjedine. Oblikuj smjesu u kuglice promjera otprilike 5 cm (potrebno je oko 3 žlice mesa za svaku kuglicu) i posloži ih na pripremljeni lim.


  2. Peci mesne okruglice, povremeno ih promiješaj nakon 10 minuta, dok lagano ne porumene, oko 15 minuta.


  3. Premjesti mesne okruglice u umak. Pokrij posudu i kuhaj na laganoj vatri, povremeno ih okrećući, dok se okusi ne prožmu i mesne okruglice ne budu potpuno kuhane, oko 10 minuta. Makni s vatre.


  4. Umak posoli i popapri prema ukusu. Pokrij lonac dok pripremaš palentu.


KREMASTA PALENTA
Sastojci
  • Mlijeko 2 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Kukuruzna krupica 1 šalica
  • Mascarpone 120 g
  • Parmezan 0,25 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Svježi bosiljak
Postupak
  1. U velikom loncu zakuhaj mlijeko, vodu i sol. Polako dodaj kukuruznu krupicu, neprestano miješajući. Kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se palenta ne zgusne, oko 3 minute. Makni s vatre i umiješaj mascarpone i parmezan. Popapri po ukusu.


    palenta



  2. Rasporedi palentu na pladanj ili tanjure, a preko nje posloži okruglice i umak. Po želji pospi dodatnim parmezanom i svježim listovima bosiljka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

662 kcal

33 %

MASTI

42,00 g

58 %

KOLESTEROL

0,14 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

29,00 g

58 %

Isprobaj i ove recepte s palentom!

Palenta s češnjakom i ružmarinom Možda vas zanima... Prilog ili glavno jelo: Palenta s češnjakom i ružmarinom Recepti Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja Možda vas zanima... Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja Recepti Hrskava palenta Možda vas zanima... Od 'obične' palente do super priloga u samo 3 koraka! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.