Recepti 07. ožujka 2019.

Od A do Ž: Rižoto od šampinjona po receptu Mate Jankovića

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Mate Janković prošle je godine na Facebook stranici počeo dijeliti recepte sa svojim pratiteljima, one chefovske, opuštene, ali u potpunosti pravilne. Nedavno je tako podijelio i recept za rižoto koji prenosimo u cijelosti.

Mate Janković, jedan od naših najpopularnijih chefova te kreator Hrvatske kuharice, na svojoj je Facebook stranici podijelio recept za jednostavan rižoto sa šampinjonima i oduševio pratitelje. Recept prenosimo u cijelosti, potražite ga možete u nastavku.

 

 

Kazu ljudi da znaju napraviti risotto. U pravilu to je kaša za lijepljenje tapeta nedefiniranog okusa i rađena s krivom rižom. Risotto se radi samo na jedan način. Ovo je osnovno, da osnovnije od ovog ne može. Risotto od gljiva (ne gljivica), i to onih supermarket šampinjona bijelih i zlatnih.

Za 4 (normalne) osobe:

400 g sjeckanih šampinjona
360 g riže (arborio, carnarolli, vialone nano)
Zlica seckanog vlasca
Žličica sjeckane majčine dušice
Sol
Papar
Povrtni ili pileći temeljac
1 dl bijelog vina
80 g maslac
100 g parmezana
100 g sjeckanog mladog luka
3 sjeckana češnja češnjaka
Maslinovo ulje

Ispod fotografija je opis. Ovaj put ozbiljan. Podijelite na svom wallu, tagirajte prijatelje i pozovite ih da uče i kuhaju s vama, i za vas. Šering iz kering. Pusa!

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

1. Hej ti sretniče, nisi valjda mislio da će opis biti ozbiljan. Ne budi gnom koji vjeruje svakome, misli svojom glavom. Narezi gljive tanko sretnice te ih dinstaj na maslinovom ulju. Baci na njih malo soli da puste vodu i dinstaj ih. Sigurno ti je dosadno dok to radiš, a sto si mislio, da je dinstanje gljiva vožnja formule? Ne sretniče. Dinstanje gljiva je kao gledanje shema za pletenje iz j***** Burde.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković 2. Dinstaš sretnice dok ne dođe do karamelizacije? Zašto? Zato sto je okus intenzivniji, bolji, jači. Ukratko, nije pizdurikast kao turska kava susjede s prvog dok tračate Ružu s drugog i gurate Domaćicu u usta takmičeći se tko će u čvalje utrpati onu "aj ti" zadnju.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

3. Zatim stavite mladi sjeckani luk. Miriše sve. Sve je fino i sexy. Prostoriju je ispunila dobrota, a vi se sjećate Kviskoteke, Muzičkog Tobogana i Branka Kockice u vremeplovu dok vam je baba Stana dinstala kapulu za brujet. Il gulaš. Il tko zna što.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

4. Zatim dodamo sjeckani češnjak. Il orah obučen u češnjak. J*** ga, ne znam, maškare su. A možda i nisu jer ne dave i ne pitaju lovu zak****.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

5. Dodamo rižu sretniče. Ovaj put Arborio. Vrtimo to dok se ne ugrije fino i cakli. Stojiš pored i vrtiš to. Nije j***** trenutak za gledanje u tv, quick one ili odlazak u wc. Stoji i vrti to.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

6. Dodamo bijelo vino. Zamiriše sve po bevanda birtiji gdje netko j*** mater napadaču Hajduka jer nije zabio s metra gol. Čest slučaj.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković
 

7. Dodamo kipućeg temeljca pilećeg i vrtimo. Malo po malo dodajemo temeljac. Riža pusta škrob, sve je kremozno i najs. Ponavljamo konstantno postupak do kraja kuhanja pazeci da riža nije prekuhana. Iako, vole šabani tutkalo i prekuhanu rižu...

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

8. Zatim uzmemo majčine dušice i listiće dodamo u risotto. To je divota. Ako nemaš svježu, stavi sušenu sretnice. Nemoj slučajno onu koju si našao u sobi sina u novinskom papiru pa ti je prodao foru da je to majčina dušica. Ovo je.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

9. Dodamo ribani parmezan. Dobro ga spojimo. Gotovo je s kuhanjem. Sada ide money shot...

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

10. Stavimo maslac....

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

11. Stavimo sjeckani vlasac i udri po tome miješajući da se sve spoji. Malo papra i soli staviti. Može i puno. J*** ga, neću ja jesti nego nesretnici oko vas.

 | Author: Mate Janković foto: Mate Janković

12. Odmori to pod poklopcem par minuta i udri. Dobar tek sretnici. Ovo je jednostavno, jeftino, ukusno.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.