Pizza je omiljena hrana za utjehu, može biti nevjerojatno sofisticirana (ovisno o tijestu, sastojcima...), ali i savršeno jednostavna. I jedna i druga nam je super, glavno da se koriste kvalitetni sastojci.
Svjetske trendove odlično prati i Hrvatska u kojoj scena pizze raste i napreduje iz dana u dan. Ali, osim što volimo koji put izaći van na dobru pizzu, probati one najbolje (često i najskuplje!), volimo i kod kuće ispeći pleh pizze i uživati u njoj s najmilijima.
Kod 'kućne pizze' obično se koristi brzo dizano tijesto, s dosta kvasca (ili kupuje već gotovo), ali ako želimo napraviti vrhunsku domaću pizzu moramo se ipak malo više potruditi. I tu nastupa Marko Vanjak - Šaptač pizzama, odnosno The Pizza Whisperer.
U svijetu pizze već 15 godina
"Pizza je u moj život ušla 2009. godine kada je moja obitelj otvorila pizzeriju u Sukošanu. Tada sam radio u servisu, a u pizza kuhinju sam ušao kad smo otvorili O’Haru!”, govori Marko o tada jednoj od najpopularnijih pizzerija u regiji.
"Kada svaki dan u pizzeriji radite praktički isto jelo, ponekad i 300 puta dnevno, uočavate najsitnije detalje, a jako puno stvari se treba posložiti da bi pizza bila savršena. Meni je još teže jer sam zadrti perfekcionist tako da sam često dobio komentar da je pizza koju sam napravio savršena, ali ja točno pamtim pizze koje sam napravio, a koje su se jako približile savršenstvu koje tražim. Bilo ih je 4 ili 5!", dodaje Marko.
Od 2020. Marko radi kao konzultant za pizzerije i postavlja sustave u nekim od najboljih pizzerija u Hrvatskoj i regiji. U isto vrijeme radi i na postavljanju standarda u hotelskim lancima poput Maistre, Aminessa i dubrovačkog Royal resorta, kao i pulskog Arenaturista i lošinjske Jadranke.
Kao promotor tradicije u udruzi AGTI (Associazione Grani Tradizionale Italiani) educira o tradicionalnom načinu pripreme napoletanske pizze. Kroz dugogodišnji rad, zajedno sa svojom obitelji, obučio je cijelu vojsku pizza majstora u regiji, a sada su na red došli i svi ljubitelji pizze koji nisu profesionalci.
Tajna vrhunske domaće pizze
“Na The Pizza Whisperer radionicama polaznike, odnosno naše drage goste, učimo raditi stil pizze nazvane “pizza in teglia” (pizza iz pleha). Došlo je vrijeme da unaprijedimo znanje o pravljenju pizze u vašoj kućnoj pećnici!", zaključuje Marko.
Zajedno sa suprugom Majom, koja je godinama radila u poznatoj grupaciji restorana Soho Garden u Dubaiju, Marko je pokrenuo radionice The Pizza Whisperer koje mogu primiti maksimalno 12 osoba, a održavaju se u Kućici na Zagrebačkom Velesajmu pored Talijanskog paviljona. Već sada vlada veliki interes, a za nove termine radionica (kao i doznati sve detalje o radionici) može se prijaviti ovdje.
Moje iskustvo
Pozivu na Markovu probnu radionicu nisam mogla odoljeti jer i sama pokušavam kod kuće ispeći što kvalitetniju i ukusniju pizzu s odličnim tijestom. Odmah po dolasku (radionica je počela u 18 sati i završila oko 21 sat, iako smo se u prostoru nastavili družiti još neko vrijeme) dočekala me, kao i ostale polaznike, moje drage kolege gastro novinare, kao i neke ljubitelje vrhunskih pizza, čaša pjenušca i pizza fritta s trganom svinjetinom i coleslaw salatom.
No nismo dugo plandovali, jer čekalo nas je učenje procesa kako se priprema ovo savršeno tijesto za pizzu od početka do kraja (tijesto smo dobili pripremljeno u nekoliko faza jer na neke faze čeka se minimalno 15 sati!).
U pauzama, dok se tijesto odmaralo, pratili smo Marka kako peče pizze s nekoliko različitih nadjeva te ih, naravno, degustirali uz vino! Usput smo se i super zabavili, jer okupila se odlična, vesela ekipa, a uz Markov opušten, ali detaljan način organizacije radionice i prenošenja znanja, opustili bi se, sigurna sam, i oni najnapetiji, nakon napornog radnog dana.
Također, tijekom radionice ne štedi se na (vrhunskim!) sastojcima, ali ni na vinu 😉!
Kući smo otišli bogatiji za odlično iskustvo, vrijedno znanje, ali i tijesto koje smo sami zamijesili. I što reći? I kod kuće sam napokon ispekla vrhunsku, domaću pizzu iz pleha.
Odsad više ništa neće biti isto, odnosno odsad ću pizzu kod kuće peći isključivo na ovaj način, uz malu napomenu: cijeli proces treba dobro isplanirati (tijesto može stajati u hladnjaku i do 3 dana), a treba se i naoružati strpljenje. No zato je rezultat ukusniji nego ikad!
.Donosimo i 4 vrste pizze (1 pizzu frittu i 3 'iz pleha'), odnosno Markove ideje za posebno ukusne nadjeve za pizzu. Obavezno ih isprobaj!
- Pizza Fritta: prženo tijesto za pizzu, pulled pork, coleslaw salata
- Zesty Salmon: mozzarella, tartar od lososa, ricotta infuzirana limunovom koricom, tostirane pistacije, bosiljak
- Truffle Mortadella: mortadela s tartufima, mozzarella, pesto od pistacija, tostirane pistacije, bosiljak
- Creamy Mushroom: krema od buče, dimljeni sir provola, sotirane šumske gljive (u našem slučaju kraljevske bukovače), stracciatella di buratta, grana padano chips, chili niti
Za kraj - još malo fotografija koje super dočaravaju odličnu atmosferu na The Pizza Whisperer radionicama!