Recepti 20. kolovoza 2021.

Odlični umaci za (tortilja) čips gotovi su za pet minuta!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tražiš recept za savršen umak za nachose i još uvijek ga nisi pronašla? Imamo rješenje! Pripremi bogate i kremaste umake s domaćim sastojcima u samo pet minuta, koji okusom nimalo ne zaostaju za kupovnima!

Brzo i lako možeš pripremiti odlične domaće umake. Ukusni guacamole, kremasti umak od sira ili pikantni umak od rajčice savršeno se sljubljuju s nachosima, čipsom, krekerima i tostom. Idealan su izbor za rukometne tekme kojima se svi vesele. 

  • Brzinski umak od sira

Iznenadit će te koliko je jednostavno napraviti domaći umak od cheddara. Recept u nastavku osnovna je verzija umaka od sira koji možeš prilagoditi i poboljšati na mnogo različitih načina. Slobodno eksperimentiraj sa začinima; dodavanjem češnjaka u prahu, kima ili čak kajenskog papra. 

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna 
  • 1 šalica mlijeka 
  • 1,5 šalica cheddar sira (naribanog) 
  • 1/4 žličice soli 
  • 1/4 žličice čilija u prahu 

* Upotrijebi šalicu zapremnine 2,5 dl

Priprema: 

  1. Maslac i brašno stavi u mali lonac. Zagrij i umuti maslac i brašno dok ne postanu pjenasti. Nastavi kuhati i miješati pjenušavu smjesu još minutu do dvije. 
  2. Umuti mlijeko u smjesu brašna i maslaca. Lagano pojačaj vatru i ostavite da mlijeko zakuha. Kad počne krčkati, smjesa će se polako zgusnuti. 
  3. Kad je smjesa dovoljno gusta, isključi vatru.
  4. Umiješaj naribani sir, jednu po jednu šaku, dok se potpuno ne otopi u umaku. 
  5. Nakon što se sav sir otopio, umiješaj sol i čili u prahu. Kušaj umak i prilagodi začine prema potrebi. Ako umak postane pregust, jednostavno umiješaj dodatnu kapljicu mlijeka.

 

Domaći čips Možda vas zanima... Nema do domaćeg: Kako napraviti savršeni čips? Recepti

 

  • Najkremastiji Guacamole

Ovo je recept za guacamole koji se priprema u tren oka, jednostavan je i prirodan, veganski i bez glutena - pravi je hit svake zabave. Savršen je za mazanje na tostu, kao umak za različita meksička jela ili kao umak za tacose i nachose. Možeš ga pripremiti i nekoliko dana unaprijed, samo vodi računa da ga prekriješ folijom, staviš u hermetički zatvorenu posudu te potom u hladnjak. 

Sastojci:

  • 3 zrela avokada, oguljena i bez koštica
  • 1 jalapeño papričica sitno narezana na kockice (dodaj više ili manje po ukusu)
  • 1/2 sitno narezanog crvenog luka
  • 1 žlica svježeg soka limete
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1/4 žličice mljevenog kima

Priprema:

  1. Drobilicom za krumpir zgnječi avokado do željene konzistencije.
  2. Umiješaj jalapeño, luk, sok od limete, sol i kim. Ukoliko je potrebno možeš dodatno začiniti umak prema svojem ukusu.
  3. Posluži odmah i uživaj!

 

Možda vas zanima... Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa Kolumne

 

  • Pikantni umak od rajčice

Za sve ljubitelje aromatičnih umaka, pikantni umak od rajčice odličan je izbor. Priprema je brza i jednostavna, a okus fantastičan!

Sastojci:

  • 2 limenke (po 250 g) pelata
  • 1 mali ljubičasti luk
  • 4 režnja češnjaka
  • ½ svežanja korijandera - ukloni stabljike
  • 2 žlice soka od limete
  • Jalapeno papričica (po ukusu i toleranciji na ljuto)
  • 1 ½ žličice mljevenog kima
  • ½ žličice sušenog origana
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žlica šećera

Priprema: 

  1. Sve navedene sastojke stavi u blender i blendaj dok smjesa ne postane glatka. Kušaj i po potrebi prilagodi okuse dodavanjem soli ili soka limete.
  2. Posluži odmah ili čuvaj u nepropusnoj posudi u hladnjaku do tri dana.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Čips od batata chefa Gordona Ramsayja Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.