Brzo i lako možeš pripremiti odlične domaće umake. Ukusni guacamole, kremasti umak od sira ili pikantni umak od rajčice savršeno se sljubljuju s nachosima, čipsom, krekerima i tostom. Idealan su izbor za rukometne tekme kojima se svi vesele.
- Brzinski umak od sira
Iznenadit će te koliko je jednostavno napraviti domaći umak od cheddara. Recept u nastavku osnovna je verzija umaka od sira koji možeš prilagoditi i poboljšati na mnogo različitih načina. Slobodno eksperimentiraj sa začinima; dodavanjem češnjaka u prahu, kima ili čak kajenskog papra.
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1,5 šalica cheddar sira (naribanog)
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice čilija u prahu
* Upotrijebi šalicu zapremnine 2,5 dl
Priprema:
- Maslac i brašno stavi u mali lonac. Zagrij i umuti maslac i brašno dok ne postanu pjenasti. Nastavi kuhati i miješati pjenušavu smjesu još minutu do dvije.
- Umuti mlijeko u smjesu brašna i maslaca. Lagano pojačaj vatru i ostavite da mlijeko zakuha. Kad počne krčkati, smjesa će se polako zgusnuti.
- Kad je smjesa dovoljno gusta, isključi vatru.
- Umiješaj naribani sir, jednu po jednu šaku, dok se potpuno ne otopi u umaku.
- Nakon što se sav sir otopio, umiješaj sol i čili u prahu. Kušaj umak i prilagodi začine prema potrebi. Ako umak postane pregust, jednostavno umiješaj dodatnu kapljicu mlijeka.
- Najkremastiji Guacamole
Ovo je recept za guacamole koji se priprema u tren oka, jednostavan je i prirodan, veganski i bez glutena - pravi je hit svake zabave. Savršen je za mazanje na tostu, kao umak za različita meksička jela ili kao umak za tacose i nachose. Možeš ga pripremiti i nekoliko dana unaprijed, samo vodi računa da ga prekriješ folijom, staviš u hermetički zatvorenu posudu te potom u hladnjak.
Sastojci:
- 3 zrela avokada, oguljena i bez koštica
- 1 jalapeño papričica sitno narezana na kockice (dodaj više ili manje po ukusu)
- 1/2 sitno narezanog crvenog luka
- 1 žlica svježeg soka limete
- 1/2 žličice morske soli
- 1/4 žličice mljevenog kima
Priprema:
- Drobilicom za krumpir zgnječi avokado do željene konzistencije.
- Umiješaj jalapeño, luk, sok od limete, sol i kim. Ukoliko je potrebno možeš dodatno začiniti umak prema svojem ukusu.
- Posluži odmah i uživaj!
- Pikantni umak od rajčice
Za sve ljubitelje aromatičnih umaka, pikantni umak od rajčice odličan je izbor. Priprema je brza i jednostavna, a okus fantastičan!
Sastojci:
- 2 limenke (po 250 g) pelata
- 1 mali ljubičasti luk
- 4 režnja češnjaka
- ½ svežanja korijandera - ukloni stabljike
- 2 žlice soka od limete
- Jalapeno papričica (po ukusu i toleranciji na ljuto)
- 1 ½ žličice mljevenog kima
- ½ žličice sušenog origana
- 1 žličica morske soli
- 1 žlica šećera
Priprema:
- Sve navedene sastojke stavi u blender i blendaj dok smjesa ne postane glatka. Kušaj i po potrebi prilagodi okuse dodavanjem soli ili soka limete.
- Posluži odmah ili čuvaj u nepropusnoj posudi u hladnjaku do tri dana.
Dobar tek!