gastro postao
Ovaj jednostavan recept za puretinu s narančama rezultira iznenađujuće ukusnim i svježim obrokom, koji je podjednako efektan i kao glavni obrok na tvom blagdanskom stolu, i kao dio sendviča dan nakon
Postoji toliko mnogo načina za aromatiziranje puretine. Dok je svježe začinsko bilje obično tradicionalni izbor tijekom blagdanskih mjeseci, mi ga volimo mijenjati dodavanjem jarkog i svježeg okusa citrusa.
Puretina s narančama, naravno, može se raditi i s limunom i limetom. Svježa puretina jednostavno se začini maslacem, solju i paprom, dok se nasjeckani agrumi dodaju u udubljenje tijekom pečenja. Osvježavajući okus prožima puretinu dajući ovom ukusnom proteinu blistavi kontrast koji se savršeno slaže!
Pečena purica s narančama
Sastojci:
- 1 purica od oko 3,5 kg
- 2 luka, narezana na osmine
- 2 mrkve, narezane na veće komade
- 8 grančica ružmarina
- 3 male naranče, prerezane popola
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- 1 šalica pilećeg temeljca ili suhog bijelog vina
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. U posudu za pečenje stavi luk, mrkve i 2 grančice ružmarina, a u svaki kut posude po polovicu naranče (s prerezanom stranom prema gore).
- U solju i paprom začinjenu puricu stavi preostale grančice ružmarina i polovice naranče. Nadjevenu puricu stavi na povrće u posudi pa je premaži maslinovim uljem: u posudu ulij temeljac ili vino.
- Peci oko 2,5 do 3 sata. Počne li purica prebrzo tamniti, prekrij je lagano komadom aluminijske folije.
- Kad je pečena, puricu izvadi iz posude i pokrij folijom pa je ostavi da odstoji najmanje 25 minuta prije rezanja. Posluži s povrćem i voćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.