Recepti 30. kolovoza 2022.

Otkrili smo preslatku kavanu u Zagrebu u kojoj možeš pojesti fini doručak i isprobati kruške u crnom vinu!

Kavana Darling & Shegrts
Kavana Darling & Shegrts omiljeno je mjesto za doručak na zagrebačkim Ravnicama foto: Privatna arhiva
gastro postao gastro.24sata.hr
Zavirili smo u kavanu Darling & Shegrts u zagrebačkom kvartu Ravnice i zamolili vlasnicu da nam otkrije svoj popularni recept za kruške poširane u crnom vinu!

Dragana Dilparić, vlasnica kavane Darling & Shegrts u zagrebačkom kvartu Ravnice dokaz je da uvijek treba slijediti svoje snove. Naime, Dragana je čak 25 godina bila brend menadžerica jednog luksuznog brenda kozmetike kojeg obožavaju žene diljem svijeta, no kada je zbog slastičarstva ostavila takav zavidan posao – onda znaš da je velika stvar u pitanju.

Njezina kavana jedno je od najugodnijih mjesta u Zagrebu na kojem možeš popiti finu kavu, atraktivni koktel i(li) liker, no više od svega, svojim gostima servira jedne od najboljih kolača i zalogaja u gradu. Upravo na platou zagrebačkih Ravnica svakog se jutra serviraju prefini doručci u gradu, neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quicheovi i razni drugi slatki i slani kolačići.

Ovih dana intenzivno radi na jesenskom jelovniku, a samo za naše čitatelje otkrila nam je recept za Kruške poširane u vinu koje će se uskoro moći naručiti i u kavani Darling & Shegrts.

 | Author: Instagram screenshot Upravo na platou zagrebačkih Ravnica svakog se jutra serviraju fini doručci, neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quicheovi i razni drugi slatki i slani kolačići. foto: Instagram screenshot

 | Author: Privatna arhiva Uz domaće kolače, možeš popiti finu kavu ili atraktivni koktel ili liker foto: Privatna arhiva

 | Author: Promo Dragana Dilparić, vlasnica otkačene kavane u Zagrebu otkriva nam kako hrvatskim kruškama najbolje paše crno vino foto: Promo

 | Author: Privatna arhiva Dragana Dilparić, vlasnica kavane Darling & Shegrts s djecom foto: Privatna arhiva

Kruške poširane u crnom vinu verzija su Poiré belle Helene, francuskog kultnog klasika. Taj se kuha u šećernom sirupu s nešto začina, a prelijeva se čokoladom i servira uz sladoled. Dragana kaže kako će hrvatskim kruškama ovu jesen ili već sada (jer su ih već tržnice pune) najbolje pristajati vino. Jer, 'čokolada je za amatere, nama ozbiljnima treba vino'.

Torta caprese s kruškama Možda vas zanima... Iskoristi kruške za pripremu 5 sezonskih slastica Recepti

Kruške poširane u crnom vinu

Sastojci:

  • 4-5 većih krušaka ili 6 manjih
  • 250 grama smeđeg šećera
  • 2-3 kapi vanilije
  • ½ čajne žličice cimeta, par klinčića
  • 1 butelja crnog vina

 | Author: Guliver/Shutterstock Kruške poširane u crnom vinu foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. Kod ovog recepta je bitno to da su kruške nešto tvrđe pa ga možeš raditi kad god shvatiš da ti je kumica s placa 'uvalila' 3 - 4 tvrde kao kamen ili si ih ciljano kupila takve računajući da će potrajati barem do sljedećeg tjedna.  
  2. Kruške operi i nožićem za guljenje skini im svu kožu, ali ostavi peteljku radi dekoracije.
  3. U loncu koji je dovoljno velik da stanu sve kruške odjednom prvo malo karameliziraj smeđi šećer. To znači da ga pržiš sve dok se ne otopi i tako dobije karamelasti okus.  Makni lonac s vatre i nalij vino i ostale sastojke.
  4. Kruške još uvijek drži sa strane i tek kad vino zavrije, smanji vatru na vrlo laganu temperaturu i nježno položi kruške. Kruške moraju biti potpuno prekrivene, a vatra polagana da vino ne iskipi (to se lako može dogoditi). Moglo bi se pjeniti, a to ne želiš.
  5. Kruške poširaj (kuhaj na laganoj vatri) najmanje 30 minuta, a to ovisi o tvrdoći. Pazi da ih ne prekuhaš jer bi se onda mogle raspasti, što će i dalje biti fino za konzumaciju, ali ne i za vizualni konačni dojam.
  6. Kad su kruške gotove, jako nježno ih preseli u neku posudu u kojoj ih možeš hladiti u hladnjaku.
  7. Ostatak tekućine u loncu pusti da i dalje kuha uz nadzor, kako bi se reducirala i postala sirup. To ovisi koliko su se dugo kuhale kruške. Ako su bile mekše pa su se kuhale kratko, onda će ti trebati još sigurno ½ sata, a ako su se kuhale duže, onda možda samo 15 minuta. Cilj je dobiti tekućinu gustoće između vina i jako gustog sirupa.
  8. Nakon što su se i kruške i sirup dobro ohladili serviraj ih u malo dubljim posudicama - idealne su one za sladoled ili u dubljim tanjurima.
  9. Možeš servirati uz kuglicu sladoleda po želji, a najbolje ide bogata vanilija!
Možda vas zanima... Znaš li napraviti poširane kruške? Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.