Recepti 03. studenoga 2021.

Znaš li napraviti poširane kruške?

; Poširane kruške s čokoladnim preljevom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zamiriši dom slatkom jesenskom delicijom

Kruške su omiljeno jesensko voće koje su svoje mjesto pronašle u pripremi tartova, galetta, pita, biskvita, sladoleda, džemova... Ali jedan od naših omiljenih načina pripreme krušaka je poširanje. Poširane kruške odličan su voćni desert koji se može pripremiti u mnoštvu različitih kombinacija. Primjerice, klasični francuski desert od poširanih krušaka sa sladoledom od vanilije, preliven toplim čokoladnim umakom i nekoliko prženih badema, prava je rapsodija okusa.

Što je poširanje? 

U osnovi poširanje je lagano kuhanje na štednjaku, kruške se polako pirjaju sa raznim vrstama sirupa i začina. Čak i potpuno bezukusne tvrde kruške, ovim postupkom možeš pretvoriti u pravu gastro senzaciju. Ključno je zapamtiti da što dulje kruške stoje u aromatičnom sirupu nakon poširanja, to će biti boljeg okusa - što je idealna opcija za one koji vole planirati i i kuhati unaprijed. Također, poširane kruške možeš čuvati u hladnjaku nekoliko dana, a potom uživati u njima, narezanim na kockice i pomiješanim s primjerice jogurtom i granolom.

Koje kruške odabrati?

Svakako izaberi čvrste, zrele kruške, koje dobro drže oblik tijekom kuhanja i pečenja. Tekućinu za poširanje možeš prilagoditi svom ukusu, dodajući u mješavinu razne začine; kriške svježeg đumbira, mahune vanilije ili vino. Možeš se poigrati i sa zaslađivačima, pa tako šećer zamijeniti medom. No, najvažnija je umjerenost. Lijepo je učiniti stvari živahnim, ali previše aroma može pokvariti okus.

Poširanje krušaka ne može biti jednostavnije, ali tijekom kuhanja, jedina stvar na koju moraš pripaziti jest da se kruške kuhaju ravnomjerno i da ostanu potopljene u tekućinu, jer će u protivnom oni dijelovi koji su u doticaju sa zrakom oksidirati. Kruške također možeš poširati narezane na polovice (s jezgrom) ili cijele. Najbolji način da provjeriš jesu li kruške gotove jest da jednu probodeš nožem; ako ne naiđeš na otpor, gotova je. Ako je kruška prepolovljena ili narezana na četvrtine, može se skuhati za 10 minuta, no proces poširanja će potrajati nešto dulje ako je kruška cijela. 

 | Author: Shutterstock Poširane kruške sa sladoledom, foto: Shutterstock

Kako napraviti poširane kruške? 

Sastojci: 

Za 4 porcije

  • 1 litra vode
  • 1 šalica (200 g) šećera
  • 2 žlice meda (po želji)
  • 4 kruške, oguljene, očišćene od jezgre i narezane na četvrtine
  • Začini (1 štapić cimeta, 2 žličice cijelih ili lagano zgnječenih bobica klinčića ili pimenta, nekoliko kriški svježeg limuna, jedna mahuna vanilije razrezana po dužini, 2-3 zvjezdice anisa, 6-8 kriški svježeg đumbira)

Postupak: 

  1. Prepolovi kruške, odstrani im sjemenke i oguli ih.
  2. U velikom loncu zagrij vodu, šećer, med i odabrane začine. Pusti da voda provri i šećer se otopi. 
  3. Pripremljene kruške stavi u vodu. 
  4. Kuhaj ih 10 - 20 minuta, ovisno o kruškama.  
  5. Tijekom kuhanja, svako toliko lagano pogurni kruške kako bi bila sigurna da su potopljene u tekućinu za poširanje.
  6. Kada nožić umetnut u kruške ne naiđe na otpor, makni ih s vatre i pusti da se kruške ohlade u tekućini u kojoj su kuhale.
  7. Posluži ih tople. 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Poširane kruške, foto: Luna Džidić-Uzelac

Ideje za serviranje

Tekućinu od kuhanja nemoj baciti nego nastavi kuhati da se reducira kako bi dobila slatki umak kojim možeš preliti kruške. Kruške posluži tople ili na sobnoj temperaturi uz kuglicu sladoleda od vanilije i umaka od tamne čokolade. Dobra alternativa je i žlica crème fraîchea, sladoled od čokolade u kombinaciji sa svježim malinama, a ako si ljubitelj klasičnih okusa, med i bademi su uvijek dobra ideja!

Skladištenje

Poširane kruške čuvaj u hladnjaku do konzumacije, u tekućini u kojoj su se kuhale. Izvadi kruške iz hladnjaka nekoliko sati prije posluživanja i po želji ih lagano zagrij u tekućini. Kruške mogu potrajati u hladnjaku do pet dana. 

Varijacije

Vodu možeš zamijeniti s dvije šalice (500 ml) vode i dvije šalice (500 ml) bijelog vina (slatkog ili suhog) ili tri šalice (750 ml) crnog vina i jednom šalicom (250 ml) vode. 

Isprobaj i sljedeće deserte s kruškama...

 

Možda vas zanima... Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama Kolumne Crumble s kruškama Možda vas zanima... Napravi crumble s kruškama! Recepti Možda vas zanima... Zamiriši dom brzim kolačem s kruškama i bademima Kolumne Možda vas zanima... Zasladi se pečenim kruškama s orasima i medom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.