Recepti 09. rujna 2019.

Otkrivamo tajnu: Kako napraviti savršeni kremasti gratinirani krumpir?

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si u nedoumici što pripremiti za ručak ili večeru, svakako probaj pečeni krumpir u vrhnju, odnosno gratinirani krumpir koji može biti odličan prilog, ali i samostalno jelo uz koje je dovoljna tek osvježavajuća salata.

Gratiniranje je postupak pripreme hrane u pećnici, zalivene mlijeko, vrhnjem, bešamelom ili nečim sličnim s namjerom da se ona lijepo zapeče i dobije zlatnu hrskavu koricu. Nekad taj postupak uspije savršeno, a ponekad baš i ne, no kako god bilo, s ovim receptom će ti ispasti savršeno.  Priprema gratiniranog krumpira ne traje dugo, pa ga možeš napraviti za brzinski ručak nakon radnog dana.

 

Možda vas zanima... Zapečeni krumpir sa sirom uz koji ćeš zaboraviti na meso Recepti

 

Iako bezmesno, ovo jelo nije ni lagano ni praznjikavo, štoviše, prepuno je okusa i uz njega savršeno paše kakva sezonska salata. Ako spadaš u one kojima ručak bez mesa nije ručak, onda ovaj krumpir posluži uz meso ili ribu. 

Sastojci:

  • 1 kg krumpira narezanog na tanke ploške
  • 1 luk narezan na kolutiće
  • 80 g naribanog sira cheddara
  • 125 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • maslac

 

Pita od krumpira i piletine Možda vas zanima... Danas ručamo: Pita od krumpira i piletine Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i namastiti lim za pečenje otopljenim maslacem.
  2. Staviti vrhnje, mlijeko i luk u tavu na srednje jaku temperaturu. Kuhati 3 do 4 minute ili dok gotovo počne kipjeti.
  3. Maknuti s vatre te posoliti i popapriti. Staviti na stranu na 10-ak minuta da se malo ohladi pa luk izvaditi i preseliti na tanjur.
  4. Staviti trećinu krumpira na dno posude i pustiti da se preklapaju. Prekriti s trećinom luka i trećinom cheddara. Ponoviti postupak još 2 puta.
  5. Preliti s mješavinom vrhnja i mlijeka.
  6. Peći sat vremena ili dok krumpir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekati 10-ak minuta prije serviranja, da se malo ohladi.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.