gastro postao
Kada pomisliš na pečeni krumpir, vjerojatno vidiš slike protvana u pećnici, s komadićima zlatnog krumpira, hrskave korice i mekane sredine. Međutim, postoje stotine i stotine recepata za razne verzije pečenog krumpira...
Krumpir je najzahvalnija namirnica od koje možeš napraviti nebrojeno mnogo ukusnih jela i priloga. I kako onda ne voljeti krumpir?
Pečeni krumpir uvijek je odličan odabir - bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog... Kada ga pripremiš sa sirom i obogatiš začinima postaje prava poslastica, pa svakako isprobaj ovaj jednostavan recept za zapečeni krumpir sa sirom. Uz ovo jelo, zaboravit ćeš na meso!
Ovo jelo zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 500 ml toplog mlijeka
- 150 g ribanog polutvrdog sira
- 50 g ribanog tvrdog sira
- 50 g maslaca
- 50 g oštrog brašna
- 3 žlice sjeckanih peršinovih listića
- 1 žličica senfa
- mljeveni muškatni oraščić
- sol
- papar
Priprema:
- Krumpir očistiti i narezati na tanke ploške. Staviti ga u lonac s hladnom vodom, posoliti i zagrijati na jačoj vatri. Kada voda zakipi, kuhati 10 minuta.
- Procijediti krumpir i staviti ga u namašćenu posudu za pečenje.
- Pripremiti bešamel umak tako da prvo na zagrijanom maslacu treba kratko prepržiti brašno, a zatim postupno dodavati mlijeko neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice brašna.
- Umak kuhati oko 4 minute, a potom ga maknuti s izvora topline i dodati mu muškatni oraščić, papar, peršin, senf i ribani polutvrdi i tvrdi sir.
- Pripremljeni umak sa sirom preliti preko krumpira, malo promiješati i peći na 180°C oko 45 minuta – dok krumpir ne omekša.
Dobar tek!