Recepti 06. rujna 2019.

Zapečeni krumpir sa sirom uz koji ćeš zaboraviti na meso

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada pomisliš na pečeni krumpir, vjerojatno vidiš slike protvana u pećnici, s komadićima zlatnog krumpira, hrskave korice i mekane sredine. Međutim, postoje stotine i stotine recepata za razne verzije pečenog krumpira...

Krumpir je najzahvalnija namirnica od koje možeš napraviti nebrojeno mnogo ukusnih jela i priloga. I kako onda ne voljeti krumpir?

Pečeni krumpir uvijek je odličan odabir - bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog... Kada ga pripremiš sa sirom i obogatiš začinima postaje prava poslastica, pa svakako isprobaj ovaj jednostavan recept za zapečeni krumpir sa sirom. Uz ovo jelo, zaboravit ćeš na meso!

 

Pita od krumpira i piletine Možda vas zanima... Danas ručamo: Pita od krumpira i piletine Recepti

 

Ovo jelo zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 g ribanog polutvrdog sira
  • 50 g ribanog tvrdog sira
  • 50 g maslaca
  • 50 g oštrog brašna
  • 3 žlice sjeckanih peršinovih listića
  • 1 žličica senfa
  • mljeveni muškatni oraščić
  • sol
  • papar

 

Možda vas zanima... Za prste polizati: Zapečeni krumpir s bijelim lukom! Recepti


Priprema:

  1. Krumpir očistiti i narezati na tanke ploške. Staviti ga u lonac s hladnom vodom, posoliti i zagrijati na jačoj vatri. Kada voda zakipi, kuhati 10 minuta.
  2. Procijediti krumpir i staviti ga u namašćenu posudu za pečenje.
  3. Pripremiti bešamel umak tako da prvo na zagrijanom maslacu treba kratko prepržiti brašno, a zatim postupno dodavati mlijeko neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice brašna.
  4. Umak kuhati oko 4 minute, a potom ga maknuti s izvora topline i dodati mu muškatni oraščić, papar, peršin, senf i ribani polutvrdi i tvrdi sir.
  5. Pripremljeni umak sa sirom preliti preko krumpira, malo promiješati i peći na 180°C oko 45 minuta – dok krumpir ne omekša.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.