Recepti 13. listopada 2014.

Panzanella

Panzanella
gastro postao gastro.24sata.hr
Panzanella je toskanski naziv za ljetni, rustikalni obrok koji svoje korijene vuče iz seljačkih siromašnih objeda koji odišu jednostavnošću i za koje je trebalo vrlo malo vremena kako bi se pripremili jer ih nije bilo potrebno kuhati. Bio je to obrok koji se jeo za vrijeme teške ljetne žege dok se obrađivalo polje, obrok koji se konzumirao u sjeni prvog drveta, u predahu od teškog rada.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 234

Potrebno vam je

  • 400 g kruh pšenični, bijeli
  • 4 kom rajčica, crvena
  • 1 kom krastavci (svježi, sirovi)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 10 list bosiljak, vezica
  • 0.50 kom salata, zelena
  • sol
  • papar
  • vinski ocat
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Luk (crveni ili ljubičasti) narežemo na tanke trakice pa ga prelijemo s malo octa od bijelog vina i pustimo da odstoji (barem pola sata do sat).
  2. Stari, suhi kruh (u nedostatku onog toskanskog odlična je zamjena rupičasta ciabatta ili naš seljački kruh) natrgamo na sitnije komadiće i prelijemo ga hladnom vodom te pustimo da odstoji kako bi se dobro natopio vodom.
  3. Rajčice i krastavac nasjeckamo na sitnije komadiće, bosiljak grubo natrgamo, zelenu salatu narežemo na trakice.
  4. U zdjelu stavimo pripremljeno povrće, na njega dodamo kruh koji smo dobro iscijedili te ga izmrvili na povrće, dodamo sol, papar i dobro začinimo octom i uljem.
  5. Sve dobro izmiješamo rukama kako bi se proželi okusi te stavimo da se hladi u hladnjaku barem sat-dva.
  6. Izvadimo iz hladnjaka i ostavimo barem pola sata na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Panzanella je toskanski naziv za ljetni, rustikalni obrok koji svoje korijene vuče iz seljačkih siromašnih objeda koji odišu jednostavnošću i za koje je trebalo vrlo malo vremena kako bi se pripremili jer ih nije bilo potrebno kuhati. Bio je to obrok koji se jeo za vrijeme teške ljetne žege dok se obrađivalo polje, obrok koji se konzumirao u sjeni prvog drveta, u predahu od teškog rada.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.