Milica Šundov Šupe, autorica bloga "Mily food", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Tradicionalna kuhinja. Milica nam je pripremila međimurski specijalitet - patku s heljdom.
Milica na svom blogu "Mily food" ima pravu riznicu tradicionalnih recepata, a za Gastro zvijezdu odabrala je jedan poseban. Radi se o patki pripremljenoj na međimurski način u kombinaciji s heljdom i crvenim kupusom. Osim kao prilog, heljda je poslužila i kao punjenje za patku što joj je dalo posebnu aromu, a kako je Milica pripremila ovo fino jelo, pogledaj u nastavku.
Milicu i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!
Sastojci:
- 1 patka oko 1,8 kg
- 20 dkg heljdine kaše
- 0,5 - 1 dcl ulja
- 1 veća glavica luka
- 1 lisnati celer
- 1 crvena paprika
- 1 vezica peršina METRO Chef
- Sol
- Papar METRO Chef
- Timijan METRO Chef
- Crvena blaga paprika METRO Chef
- 1 pačja jetrica
- 1 naranča
- 2 zelene jabuke
- 1/ 2 glavice crvenog kupusa
Priprema:
- Patku dobro očistite, operite i posušite, pa posolite i natrljajte s blagom crvenom paprikom.
- Patkina krila omotajte aluminijskom folijom da ne izgore.
- Heljdinu kašu očistite i operite u puno mlake vode.
- Stavite heljdu u zdjelu, dodajte celer i pačji vrat, prelijte vodom i stavite kuhati dok vam heljda ne bude napola kuhana, oko 20 minuta. Skuhanu heljdu procijedite.
- Na maslinovom ulju staklasto propirjajte nasjeckani luk, stabljiku lisnatog celera i pola sitno narezane crvene paprike.
- Dodajte jetricu, heljdu i sitno sjeckane jabuke. Sve dobro posolite i popaprite i dodajte malo timijana. Na kraju umiješajte vezicu sitno nasjeckanog peršina.
- S pripremljenom smjesom napunite patku, a otvor dobro zatvorite čačkalicama kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.
- U posudu za pečenje dodajte masnoću pa položite patku tako da prsa budu gore.
- Pecite najprije na 200 °C, a nakon 15 minuta patku podlijte vodom i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. Patka ove veličine peče se minimalno 70 minuta.
- Za vrijeme pečenja podlijevajte patku s vodom i češće prelijevajte s vlastitim sokom od pečenja.
- Dok se patka peče, pripremite još i prilog od crvenog kupusa.
- Pola glavice crvenog kupusa rebrasto narežite, pa ga na maslinovom ulju kratko sotirajte tek toliko da omekša.
- Dodajte ribanu resku jabuku i prelijte sokom od naranče. Posolite, dodajte papar i timijan. Još kratko promiješajte na vatri i prilog je gotov.
- Servirajte cijelu patku s heljdinim nadjevom i crvenim kupusom i prelijte sokom od pečenja.
Partner projekta u kategoriji Tradicionalna kuhinja je METRO.