Pržena kobasica i kupus - zvuči atraktivno, zar ne? Pa još dodaš i malo ananasa... Osim toga, recept uopće nije kompliciran pa ga možeš pripremiti već danas, za ručak ili za večeru, a ova ideja dobro će doći i za vikend. Uz to, ovo jelo obiluje vitaminima I hranjivim tvarima, a egzotični okusi daju mu posebnu draž.
Ovisno o regiji u kojoj se nadijevaju, postoji više vrsta kobasica različitih okusa i dužine – od 10 do 20 cm. Neke se kobasice rade s grublje mljevenim mesom, a neke s fino mljevenim i sa slaninom, što ih čini posebno aromatičnim. No postoje i male kobasice s dodatkom mažurana koje su, pak, mediteranskog okusa. Za ovo jelo upotrijebi one koje su tebi najdraže.
Pečena kobasica s ananasom i kupusom
Sastojci za 4 osobe:
Za ananas s kupusom:
- 1 crvena paprika
- 350 g bijelog kupusa
- 300 g ananasa
- 2 žlice maslaca s paprom
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice octa
- sol i papar
- 2 žlice crvenog papra
- prstohvat šećera
- 100 ml temeljca
- 60 g ementalera
- curry
Za kobasice:
- 1 žlica maslaca
- 4 prokuhane kobasice (preporučujemo pečenice, od oko 150 g)
Priprema:
- Papriku operi, uzduž prereži, ukloni sjemenke i nareži je na rezance. Kupus očisti, operi i također nareži na rezance. Ananas oguli, očisti i nareži na komade.
- Maslac s paprom ugrij u dubokoj tavi. Stavi papriku i kupus te uz miješanje prži 8 minuta.
- Češanj češnjaka oljušti i zgnječi u tavicu s povrćem. Povrće začini octom, solju, paprom, zrnima crvenog papra i šećerom. Zatim dodaj ananas te ulij temeljac. Kratko ostavi da se okusi prožmu i na kraju dodaj naribani ementaler te promiješaj. Još jednom dobro promiješaj i dodaj curry.
- Maslac ugrij u tavi. U njemu poprži kobasice, dok sa svih strana ne poprime zlatnožutu boju. Potom još jednom začini povrće. Na tanjuru posloži kobasice s prilogom od povrća te posluži. Uz ovo pikantno jelo odlično će goditi čaša zimskog, odnosno božićnog piva.