Recepti Najfiniji blagdanski kolači s kavom 22. prosinca 2021.

Peci kolače, pomiriši arome i osjeti čaroliju Božića kao kad si bila dijete

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nije važno hoće li to biti šape, vanilin kiflice, orehnjače ili roščići koji se tope u ustima, bitno je da se svi ukućani uključe i zajedno podignu oblake brašna, vanilin šećera i praška za pecivo. Neka glavni sastojak recepta bude radosni smijeh kojeg ćete se uvijek rado sjećati uz neke nove kolače i šalicu omiljene Franck Jubilarne kave

Kuglof i rožata, medenjaci i paprenjaci, međimurska gibanica, sočne orehnjače i makovnjače s manje tijesta i više nadjeva, prhke londonerice i slasne mađarice, linzeri s pekmezom od marelica ili višanja, fritule, kroštule i smokvenjaci, vanilin kiflice i šape, božićni slatki kruh, sa suhim šljivama, lješnjacima i grožđicama, božićne zvijezde i pletenice s cimetom...

Recepti za naše omiljene božićne kolače zapisani su na stranicama kućnih kuharica sa svih strana, kao ostavština naših najmilijih, kao savjet bliskih susjeda ili luda ideja dragih prijatelja. Stigli su na naše stolove sa sjevera, zapada, istoka i juga, s mora, planina i plodnih ravnica. Okusi im mogu biti različiti, razlikuju se i načini njihove pripreme, no jedno im je zajedničko, onaj zanosni miris koji podsjeća na toplinu doma, veseli žamor obitelji na okupu, na doba darivanja i radosnog iskazivanja ljubavi koja se svakim dijeljenjem zapravo množi i uvijek iznova raste.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock Kraljica božićnih deserata svakako je orehnjača. Neizostavan je dio blagdanskog stola. Omiljeni čupavci nas prate od djetinjstva i uvijek su rado viđen gost u ovo blagdansko vrijeme. Čim malo zahladi, dobijemo želju za toplim fritulama. Iako postoji niz recepata za pripremu fritula, uvijek najbolje ispadnu baš našoj baki.

O da, Božić ima svoje posebne mirise i osjete koji ti odmah podižu raspoloženje; od cimeta i klinčića preko vanilije, đumbira, naranče i meda, do božićnih kolača i mljevenih zrnca kave. Opojni mirisi božićne jele, smreke ili bora dozivaju tako sjećanja na blagdanska obiteljska druženja, pucketanje prskalica, titranje lampica i odmatanje darova. Mirisi netom oguljenih naranči i mandarina ne ispunjavaju samo prostoriju nego i naše duše, a šalica vruće kave ušuškat će nas poput najmekše i najtoplije dekice ili vatre iz kamina. I doista, dokazano je kako baš mirisi jabuke, cimeta i mljevenih zrnaca kave nepogrešivo pobuđuju osjećaj bliskosti s okolinom i podsjećaju nas na veselje obitelji koja dijeli kriške torte i djecu koja s ushitom peku svoje prve kekse. Te nas arome jednostavno najviše podsjećaju na dom.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock Možeš li zamisliti Božić bez slasnih vanilin kiflica ili linzera kojima se obično sladimo ujutro ili poslije ručka, uz šalicu omiljene kave? Ovi božićni keksi rado se pripremaju u svim dijelovima Hrvatske, što nije slučaj s kroštulama - omiljenoj poslastici Dalmatinaca. Ova tradicionalna poslastica rađena od prženog slatkog tijesta posutog šećerom neizostavna je uoči blagdana na jugu Hrvatske.

Mirisi koje si udahnula uredno su spremljeni po ladicama sjećanja, a tvoja se sjećanja vječno isprepliću s emocijama. I zato te miris kolača može tako vjerno vratiti u djetinjstvo i živo te podsjetiti na jutra provedena s bakom koja rasteže tijesto preko kuhinjskog stola i govori ti da paziš kako ti žumanjak ne bi upao u bjelanjak.

Ugodni mirisi utječu na naše raspoloženje. Oni smiruju, razgaljuju dušu i pobuđuju dobre emocije. Zato se slobodno prepusti trenucima uživanja uz omiljene božićne kolače. Spravljaj ih u društvu najbližih, daruj ih s ljubavlju, upijaj njihove mirise i pusti da pobude ona najljepša sjećanja u tebi i podsjete te na radosne trenutke s voljenima.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock Na stolu prepunom suhih kolača mnogi najprije pohitaju za breskvicama bez kojih ne može proći ni jedno slavlje, pa tako ni božićno i novogodišnje. A tek mađarica! Ako je dobro napravljena, topi se u ustima i mami da pojedeš još jednu, pa još jednu... A što kažeš na pletenicu s cimetom koja je jednako dobrog ukusa kao i izgleda? Najbolja je kad je još topla, pa pored gladnih ukućana teško izgura dan čitava.

Hoćeš li od praha za puding od vanilije pripremiti ukusne roščiće koji se tope u ustima, ispeći hrskave biskvite s čokoladnom glazurom i lješnjacima, zamijesiti raspucane keksiće ili kalupima rezuckati mašinske kekse koje ćete danima poslije grickati i umakati u čaj ili kavu, manje je važno. Bitno je da se svi ukućani uključe i zajedno podignu oblake brašna, vanilin šećera i praška za pecivo.

Neka glavni sastojak svakog recepta budu veselje i radosni smijeh kojeg ćete se uvijek rado sjećati uz neke nove kolače i šalicu omiljene Franck Jubilarne kave, čiji je i sam miris, znanstveno je dokazano, dovoljan da se odmah osjetiš bolje. Stoga, opusti se, udiši život punim plućima i potakni dobre osjećaje jer uz njih ćeš i Božić imati svaki dan u godini.

Bez obzira koje kolače pečete ovih blagdana ili koje blagdanske rituale imate, važno je da ih podijelite sa svojim najmilijima. Pokoji kolačić i šalica najbolje Franck Jubilarna kave u društvu voljenih sve je što vam je potrebno za sretne i ispunjene blagdane. U svim situacijama u životu Franckova 'Ciglica' je uvijek uz nas, oko nje se sve vrti, uz nju se smijemo, plačemo, družimo i samujemo. Ona nas potiče na uživanje u svakom trenutku dana, neovisno o prilici i društvu u kojem se nalazimo. Ona može biti slatka i snažna, jedinstvena je i neponovljiva. Ona je prepuna čarobnih trenutaka, bogata je i moćna, baš kao život. Franck Jubilarna, naša Ciglica.

Sponzorirani sadržaj: missMIND za missGASTRO

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.