gastro postao
Odlična kombinacija slatko-slanog peciva
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 415
Potrebno vam je
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 5 dl voda
- 10 g suhi kvasac
- 130 g grožđice
- 40 g maslac, slani
- 25 g sol
Priprema
- Namačite grožđice u vodi otprilike 2 sata. Za to vrijeme, stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini.
- Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte maslac.
- Osušite grožđice i dodajte ih u tijesto. Na kraju dodajte sol i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da stoji otprilike 10 minuta, a zatim ga podijelite na male kugle teške otprilike 40 g ili oblike prema svojoj želji. Posložite kugle, pobrašnjene i dovoljno razmaknute da se ne dodiruju, u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje.
- Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 20 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju.
Izvor 'Kruh i peciva'; Mozaik knjiga